2024.05.21, Kedd

Egyedülálló úszásoktatás a szentendrei Városi uszodában

2016.04.20. 08:50

Az országban egyedülálló program kezdődött a szentendrei városi uszodában nagycsoportos óvodásoknak.

Túlzás nélkül mondható, hogy az országban egyedülálló program kezdődött a szentendrei városi uszodában nagycsoportos óvodásoknak. A néhány hete zajló tevékenység két egyesület önkéntes munkájának, az önkormányzat és Verseghi-Nagy Miklós polgármester támogatásának, valamint Hajnal Szilvia óvodavezető pozitív hozzáállásának köszönhetően valósulhat meg.

Mindenki tanuljon meg úszni! Közel húsz éve vallja ezt Mihály Norbert testnevelő- úszóedző. Mint mondja, gyakran szembesült azzal, hogy az iskolás gyerekek úszástudása nagyon gyenge. Bár szerinte már kisebb korban érdemes elkezdeni az úszást, azért választották ezt a korosztályt, mert fontosnak tartják, hogy az iskolába kerülő gyerekek már viszonylag biztos úszástudással rendelkezzenek.
A program ötletadója, a kezdeményezés elindítója két sportegyesület: a KÓPÉ UVSE Kósz Zoltán és Petőváry Zsolt vezetésével, illetve az Elevenek SE Mihály Norbert vezetésével. A vízfelületet az önkormányzat biztosítja a program számára, minden más felmerülő költséget – beleértve a szállítást, az adminisztrációt, az edzői munkát stb. – a két egyesület állja. A lehetőség az önkormányzati óvodák számára adott, természetesen önkéntes alapon.
Az úszásoktatás egyelőre „próbaüzemmel” indult, úgy is mondhatni, hogy félgőzzel: a nyolc tagóvoda közül négyben hirdették meg ezt a lehetőséget, a többiek szeptemberben csatlakozhatnak. Az oktatásban így mintegy ötven gyermek vesz részt, később ez a szám elérheti a 100-120-at is.

Próbaidő után értékelés

A gyerekek szerdán és csütörtökön reggel fél nyolcra érkeznek az uszodába, ahol átveszik őket az edzők, majd regisztrálás, átöltözés után kezdődik az oktatás, melynek végén visszaviszik a gyerekeket az óvodába. A próbaidőszak végén, június elején, értékelik a tevékenységet, és ha a szülők, a város vezetése és a két egyesület oldaláról pozitív a visszajelzés, akkor folytatják a munkát a további négy intézmény bevonásával.
A szülők hálásak a lehetőségért, az edzők pedig lelkesek, de kérdés, hogy meddig bírják ezt a felelősségteljes, áldozatos munkát, ezért örömmel fogadnak bármilyen támogatást, illetve szponzorok jelentkezését, akik szívesen támogatnák a céljaikat. A cél pedig – az egészséges életmódra nevelés, a sportolási lehetőség biztosítása mellett – a tehetséges gyermekek felfedezése, felkarolása.
A néhány hete futó program megítélése- meglepő módon – nem teljesen egyértelmű. A konkurencia mintha kicsit fanyalogva fogadta volna a kezdeményezést. Erre az egyesületi vezetők és az edzők válasza csupán annyi, hogy bárki csatlakozhat hozzájuk, mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy hozzájuk hasonlóan csinálják ezt a nem kevés fáradsággal és felelősséggel járó munkát.

forrás: szentendre.hu / v-8.hu

Galéria

SzentendreHelyiegészségv8úszás