2024.05.23, Csütörtök

Elkészült az érdi szivattyútelep gépészeti felújítása

2016.04.27. 10:19

A 2014-15-ös évi belvizek kártételei nyomán a szivattyútelep gépészeti berendezéseit olyan mértékű kár érte, amely a szivattyútelep véd képességét, műszaki állékonyságát veszélyezteti.

A 2014-15-ös évi belvizek kártételei nyomán a szivattyútelep gépészeti berendezéseit olyan mértékű kár érte, amely a szivattyútelep véd képességét, műszaki állékonyságát veszélyezteti. Ezért a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a kivitelezésre kiírt pályázat nyertesével, a Szökőár Kft-vel, szerződést kötött az Érdi szivattyútelep helyreállítási munkáinak kivitelezésére.

Elvégzésre került munkák: a vízoldali és mentett oldali zsilipek fogas létrás mozgató berendezésinek, valamint a mentett oldali táblás zárószerkezetének teljes körű gépészeti felújítása, tömítő gumiszalag cseréje, a mozgó gereb által kiemelt uszadékot kihordó 2 db gépegység részleges felújítása, szállítószalag cseréje, a III. számú szivattyú gépegység visszacsapójának gépészeti felújítása, illetve a zsilip és szivattyútérben keletkezett felületi betonhibák kijavítása.

Vállalkozó a munkavégzést 2016.01.28-án kezdte meg. A Dunán kialakult kisebb árhullámok miatt február 3-án és február 24-én a zsilipeket zárni kellet, illetve a betétpallós elzárásokat ki kellett építeni. Ebben az időszakban a zsiliptérben nem lehetett munkát végezni. A felújítási munkák során a mozgató szerkezetek és a zsiliptábla elemeit szétszerelték, homokfúvóval rozsdátlanították, alapozták és festették. A zárást biztosító gumi profil cseréje megtörtént. A mentett oldali meggörbült fogaslécek kicserélésre kerültek. A szivattyútér gépészeti és építészeti felújítása megtörtént. A visszacsapó szelepet műhelyben felújították és visszaszerelték. A kivitelezési munkák elkészülte után a szükséges üzempróbák megtörténtek. A műszaki átadás-átvételi eljárásra 2016. március 29-én került sor.

forrás: kdvvizig.hu

Galéria

ÉrdHelyiDunaszivattyútelep