2024.05.23, Csütörtök

Festett templomkazettákból nyílt kiállítás a Ceglédi Galériában

2016.05.10. 15:01

Festett templomkazettákból nyílt kiállítás a Ceglédi Galériában.

Festett templomkazettákból nyílt kiállítás a Ceglédi Galériában. A tárlat a Gömörszőlősi Értékmentő Tábor alkotóinak a munkáit mutatja be. A táborok központi témája a Gömör-Torna- vidék festett templomainak megismerése és a kazetták megfestése.

Az egész úgy indult, hogy az Iharos Népművészeti Egyesület titkára gömöri csomós hímzéseket készített és jól ismerte a borsodi környéket - mondta el köszöntő beszédében Ament Éva bútorfestő, Népi Iparművész. ,,Ő mesélte azt egy alkalommal, hogy a kutatását a könyvét, Gömörszőlős önkormányzata adat ki és fontos tárgyalnivaló kapcsán újra el kell mennie a településre. Megkért, hogy tartsak vele. Elmentem és teljesen elvarázsolt a környék." - fogalmazott Ament Éva.

A kis faluban van gyűjtemény, mely bemutatja a paraszti gazdaság eszközeit, és a régi idők juhászkunyhóit. Úgy döntöttek, hogy ezek hatalmas értékek, melyeket meg kell őrizni az utókor számára is. A kiállításon a Prima Primissima és József Attila-díjas író, Lackfi János is részt vett. Köszöntő beszédében kérdéseket felsorakoztatva tért ki a művészet lényegére és fontosságára. ,,Tényleg csak jó dolgunkban van rá szükség? Ha már mindenünk megvan és semmit nem tudunk kezdeni magunkkal? A lövészárokban senki sem pingál a puskája tusára? Akkor Radnóti miért körmölget verset a szögesdrót mögött sort sor alá tapogatva. Kell, hogy a művészetnek haszna legyen? Vagy az is elég, ha nem árt?" - mondta el Lackfi János író.

Kezdetben csak bútorfestők, később pedig hímzők, szövők és kovácsok is a tábor részesei lettek. Közösen begyűjtik a település és a környék értékeit és az ott készült munkáikat Gömörszőlősnek adományozzák. Központi témájuk a Gömör-Torna-vidék festett templomainak a megismerése, majd templomkazetták festése. Napjainkra már 25, a táborozók által készített kazettát őriznek a településen.

forrás: cegled.hu

Galéria

KultúraCeglédi Galéria