2024.02.28, Szerda

Fogyasztóvédelmi Világnap a megyében több hipermarketben

2016.03.18. 15:12

Fogyasztóvédelmi hatósági tanácsadást tartottak a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei. A fogyasztóvédők kilenc Pest megyei hipermarketben várták hasznos információkkal az érdeklődőket.

Hirdetés

Fogyasztóvédelmi hatósági tanácsadást tartottak a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei. A fogyasztóvédők kilenc Pest megyei hipermarketben várták hasznos információkkal az érdeklődőket.

„Legyen hiteles a mérleged, a súlyod, hiteles a mértéked és a vékád.” A fogyasztók védelme nem korunk találmánya, hiszen a fenti örökérvényű szabályt a Biblia fogalmazta meg, de számos fogyasztóvédelmi rendelkezést találhatunk a későbbi korokban is.
A fogyasztóvédelmi világnapot 1983 óta ünneplik világszerte. John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én hirdetett ki egy történelmi nyilatkozatot, melyben a négy alapvető fogyasztói jogot (jog a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez) foglalta össze.

A világnaphoz kapcsolódva a fővárosi- és megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei országszerte több áruházban tartottak tanácsadásokat. A Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakembereihez március 11-én kilenc hipermarketben fordulhattak a fogyasztók. Koller Edit, a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője elmondta, a hasznos tanácsokon kívül fogyasztóvédelmi szórólapokkal is várták az érdeklődőket. Legtöbben az idősebb korosztályt képviselték, de középkorúak, kisgyermekes szülők is felkeresték a standokat. Megtudtuk, a legtöbb kérdést a jótállással, és a szavatossággal kapcsolatban tették fel a vásárlók, akik az ünnepi alkalomra készült fogyasztóvédelmi totót is kitölthették. Az eredmények – hiszen csak a kitöltők egyharmada járt sikerrel – azt igazolják, hogy továbbra is minden alkalmat meg kell ragadni a fogyasztók tájékoztatására.

Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője hangsúlyozta, a tudatos fogyasztás, a tudatos vásárlás mindannyiunk – fogyasztók, vállalkozások, hatóságok – közös érdeke. Ezt a közös célt szolgálta a március 11-i széleskörű hatósági tanácsadás is – tette hozzá a kormánymegbízott.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

Hívogatófogyasztóvédelemvásárlástermék