2024.07.27, Szombat

Nemes gesztus a baranyai csodafalutól

ujszo.com, 24.hu

2016.09.18. 16:43

A 70 százalékban romák lakta Cserdit tíz évvel ezelőtt bűnözés és nincstelenség sújtotta, ma már ott tart, hogy más településeket tud adományokkal támogatni.

Bár másik régióban fekszik, Pest megyei lapként is érdemes a Baranya megyei Cserdi történetét kiemelten kezelni. A Pécstől mintegy 20 kilométerre levő falu ugyanis az ország bármely településének példát ad.

A 70 százalékban cigányok lakta, 352 lakosú Cserdi vezetését 2006-ban vette át Bogdán László, aki azóta is a polgármestere a településnek. Az ujszo.com korábbi riportjából kiderül, Bogdán mínuszos költségvetést, nincstelen családokat és 200 betörésből álló statisztikát örökölt. Rengeteg munkájába került, de karizmatikus roma vezetőként gyökeresen meg tudta változtatni a helyiek mentalitását.

„Elhitettem a cigánysággal, hogy hasznosak. Elhitettem velük, hogy a munka a legfontosabb. Fontos, hogy termelő, értékteremtő ember vagy. Tudod mit? Cserdinek az a legnagyobb sikere, hogy felkelünk négykor, és elmegyünk dolgozni.”

 

A cigánytelep helyén mára fóliasátrak

Cserdiben nincs ingyensegély, ellenben van munka. Közmunka, aminek a keretében „lehetőség van pénzért, nem túl sok pénzért dolgoztatni az embereket”. Ez itt mezőgazdasági munkát jelent, az emberek az önkormányzat földjein dolgoznak. A falu határában, az egykori cigánytelep helyén hat fóliasátor áll. Paprika, paradicsom és cukkini terem bennük. A módszer: biogazdálkodás, a permetezést savóval és fokhagymával oldják meg. Egy sátorban közel két tonna paprika érik, ennek felét a falubeliek ingyen kapják meg.

A faluban az életmódváltást megalapozó felnőttképzés is beindult (sokan itt végezték el az általános iskolát), a termeléshez szükséges területeket az önkormányzat felvásárolta. A sikeres programok bevételeiből parkosítottak, játszóteret építettek, a házak többségét felújították. A gazdálkodás pedig odáig jutott, hogy a falunak mára saját márkájú termékei vannak (cigány lecsó, csemege uborka, szilva lekvár, krumpli, fokhagyma, kolbász).

 

Szűkölködés helyett adományozás

A 24.hu pénteki cikkében arról ír, Cserdi most újabb akcióval hívta fel magára a figyelmet. Az elmúlt két hónapban 6 tonna zöldséget osztottak szét az általuk megtermelt krumpliból, paprikából, paradicsomból a falu 80 kilométeres körzetében mélyszegénységben élő családoknak.

FókuszbanCserdicigányság