2024.04.20, Szombat

Magyar segítséggel jön létre a szenegáli Felszállott a páva

erdmost.hu

2016.11.20. 09:11

Angola belsejében még teljes mértékben ősi hagyományai szerint élő népcsoportot talált Érd Afrika-kutatója, mely az összes használati eszközét maga készíti.

Hirdetés

Az erdmost.hu egy 23 afrikai országot bejárt érdi kutatóval készített interjút. Szilasi Ildikó többek közt végigjárta Angolát és Kongót Magyar László, a 19. század első felében élt földrajzi felfedező nyomában, akinek a mai napig nem találták meg a sírját. Az útja során Angolában olyan népcsoportokkal találkozott, melyek még teljes mértékben az ősi hagyományaik szerint élnek. „Míg Belső-Kongóban például az asszonyok „second hand” ruhabálákból valahogy odakeveredett holmikat viselnek, addig a muila asszonyok azt viselik, amit a közeli természetben találnak” – fogalmazott Szilasi Ildikó. „Tán ha egy műanyag lavórt láttam náluk, minden más használati eszközüket ők készítették.”

Az interjúból kiderül, a kutató a férjét is Afrikában ismerte meg, aki a Szenegáli Nemzeti Színház táncosa, egy hagyományőrző tánccsoport művészeti vezetője. „Bár most Magyarországon, Érden élünk, és afro táncot, dzsembe dobot tanít, a szenegáli színházban mindig tárt karokkal várják” – mondta Szilasi Ildikó. „Nemsokára hazamegyünk Dakarba, és ez az út különleges lesz, mert most először utazunk Szenegálba a kislányunk megszületése óta, aki most kilenc hónapos. Nagyon várja már az afrikai rokonság, hogy megismerhesse.”

(kép: erdmost.hu)

A házaspár útjának másik célja, hogy Dakar egyik szegény negyedében, az Afrika Másként Alapítvánnyal együttműködve szerveznek egy tehetségkutató fesztivált. „Egy szenegáli Felszállott a pávát hozunk létre, hogy előcsalogassuk azokat a gyerekeket, akik ügyesen zenélnek, és az alapítvány segítségével támogatókat szeretnénk szerezni nekik. A hagyományok tisztelete, a zene és a tánc nagyon fontos, de ha nem motiváljuk a szellemi és kulturális hagyományok továbbadóit, pár évtizeden belül kihalnak.”

A teljes interjú itt olvasható.

FókuszbanAfrika

Ajánljuk még