2024.04.26, Péntek

Sírt a premieren a Berlinarén győztes magyar film alkotója

mti

2017.02.19. 15:38

Enyedi Ildikó alkotása 42 év után hozott újra magyar sikert a nemzetközi filmfesztiválon. A Testről és lélekről az igazi énünket rejtőzködésre kényszerítő modern kort és a természetben élhető teljes életet állítja szembe.

Hirdetés

Enyedi Ildikó filmje nyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat.

A Testről és lélekről című film üzenetét így foglalta össze a rendezője: „A kevéssé emberbarát mai társadalom bezárkózásra és védekezésre ösztönzi az embereket, de a zárt felszín alatt kincsek vannak!”


Másfél hét múlva már a mozikban

Enyedi Ildikó bevallotta, hogy sírt a berlini premieren és úgy érezte, hogy a közönségből filmje hatására "az emberi melegség hatalmas hulláma áradt”. A női főszereplő, Borbély Alexandra a budapesti Katona József Színház társulatának tagja. Róla a rendező úgy nyilatkozott, reméli, a színházigazgatók felismerik, micsoda kincs van a kezükben.

Az Arany Medve díjas alkotással nyitják meg február 26-án Budapesten a 3. Magyar Filmhetet, a magyar mozikban március 2-tól vetítik.


Hiába takaros és tiszta, mert embertelen

A Testről és lélekről egy vágóhíd gazdasági igazgatója és egy minőségellenőr - egy középkorú férfi és egy fiatal nő - kapcsolatát mutatja be. A két félénk, visszahúzódó személyiséget az köti össze, hogy ugyanazt a visszatérő álmot álmodják; szarvasok egy erdőben, és szeretik egymást.    

Enyedi Ildikó kiemelte, a vágóhíd a mai társadalom modelljét képviseli, de nem egy "lekoszlott kelet-európai hely", hanem "takaros, tiszta, jól szervezett, automatizált, ám embertelen munkahely", ahol egyáltalán nem fontos, hogy mi történik a benne dolgozó emberekben. Ez a helyszín jó kiindulópont annak megmutatására, hogy miért annyira zárkózottak az emberek.  „A környezetük miatt, amely nem ösztönzi őket arra, hogy teljes életet éljenek” - mondta a rendező.

A vágóhíd ellenpontja az álombéli erdő, ahol ugyan nehéz fennmaradni, mert kemény, hideg és táplálékban szegény, de lehetőséget ad a teljes életre.


Török Ferenc filmje is díjat nyert

Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével.    

Díjjal tér haza az idei Berlinale másik magyar nagyjátékfilmje, Török Ferenc 1945 című alkotása is: a szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban bemutatott dráma a harmadik díjat kapta a közönségszavazáson.    

FókuszbanfilmEnyedi Ildikó

Ajánljuk még