2024.04.25, Csütörtök
Elindultak Csíksomlyóra a Mária-út első zarándokai
(fotók: pestpilis.hu)

Elindultak Csíksomlyóra a Mária-út első zarándokai

pestpilis.hu

2017.04.25. 13:23

A 40 napos, 900 kilométeres gyalogtúrát a budai Normafán kezdte meg az első csoport.

Hirdetés

Kedden korareggel a Normafán álló Szent Anna-kápolnánál közel húsz fős társaság rajtolt el a Mária-út Budapestet és Csíksomlyót összekötő szakaszán. A 900 kilométeres útvonalat 40 nap alatt teljesítik a zarándokok, akik a több százezezres pünkösdi búcsú hétvégéjén, péntek délután érkeznek meg a székelyföldi szent helyre.

A vándorok a kápolna melletti réten kört alkotva vezetői eligazítással, az induláshoz kilátogató támogató szervezetek köszöntőivel, végül közös imákkal hangolódtak rá az útra.

Az idei résztvevők között gyergyóalfalusi székelyek is vannak, akik a fővárosba utaztak, hogy legyalogolhassák a teljes utat. A csoport ugyanakor az utolsó két napot a gyergyóalfalusi és gyergyócsomafalvi (várhatóan 100-150 fős) keresztaljával együtt teszi meg, az útvonal ugyanis ezeken a falvakon keresztül halad át.

Az rajt előtti együttléten kiderült, az idei csíksomlyói búcsúba a Mária-úton összesen hat csoport indul el. Kettő szintén a fővárosban kezdi meg az utat, egy társaság Máriapócsról indul, kettő pedig Erdélyből, közülük egyiket az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) tagjai alkotják.

A Mária-út több, Mária-kegyhelyeket összekötő zarándokutat foglal magába, úthálózata egy kelet-nyugati és egy észak-déli tengelyre épül. Az észak-déli útvonal a lengyelországi Czestochowa és a boszniai Medugorje között húzódik, míg a kelet-nyugati az ausztriai Mariazellt és Csíksomlyót köti össze.

Galéria

FókuszbanzarándoklatCsíksomlyói búcsúpünkösdMária-út

Ajánljuk még