2024.03.28, Csütörtök

Civil összefogás szerveződött két dunakeszi beruházás ellen

pestpilis.hu

2017.06.08. 14:01

A dunakeszi aláírásgyűjtők a Duna-part természetes pihenőhelyeit próbálják megóvni az oda tervezett műugróközpont és szabadstrand elleni tiltakozással. Miután a helyiek megkérdezése elmaradt a projektek előkészítésekor, lakossági fórumot és helyi népszavazást is szorgalmaznak.

Hirdetés

Dunakeszi civilek aláírásgyűjtést indítottak a Dunakeszire tervezett műugróközpont, illetve a szabadstrand és a hozzá kapcsolódó létesítmények kiépítése ellen. A kezdeményezés városvezetéshez is eljuttatott petíciójában az áll, a műugrótorony, illetve a kapcsolódó parkolók és utak, akárcsak a vele járó forgalom nagymértékben károsítanák a környéken lakók számára fontos természetes környezetet. „A létesítmény haszna a veszteséghez képest aránytalanul kevés, és azt a város más területén legalább ennyire ki lehetne használni” – emeli ki a petíció, hozzátéve, hogy a tervezett torony mind esztétikailag, mind funkcióját tekintve tájidegen lenne.

A dunakesziek ugyanakkor egy internetes aláírásgyűjtést is indítottak, amiben a műugróközpont mellett a Duna-parton tervezett szabadstrand ellen is tiltakoznak, továbbá az ellen, hogy a jelenleg erdőnek minősített Duna-partot kivegyék az erdő besorolás alól.

A Passa Gábor építésznek és Dióssi Csaba dunakeszi polgármesternek szóló petíció azt hangsúlyozza, a jelenleg odalátogatók pihenni, töltődni járnak le a Duna partra. „Mindenféle kiépített út, kiszolgáló egység, wc-k, zuhanyzók, körbekerített területek nagyban károsítanák ezt az egyedülállóan megmaradt természetes környezetet a keletkező szenny, hulladék, zaj és tömeg által.”

A kérelem írói azt is hangsúlyozzák, hogy a Duna eleve veszélyes, és a vize szennyezett, a szabadstrand megépítésével nem fürödne benne az eddiginél több ember. „A környék lakosai a Duna-parti természetes környezet miatt vásárolták meg a nagyértékű ingatlanokat, nem pedig azért, hogy ezt felszámolják, amivel az ingatlanjaik értéke is jelentősen csökkenne. Kérjük, a lakossági fórum megtartását ez ügyben és helyi népszavazás kiírását, mert a lakosság véleményét nem mérték fel!” – áll a petícióban, amit ezen a linken lehet megtekinteni és aláírni.

DunakesziFókuszbancivilek

Ajánljuk még