2024.04.24, Szerda

Magyar találmány védi a HÉV utasait a kórokozóktól

mti, bkv.hu

2017.06.29. 11:12

A fémoxidos bevonat működését természetes vagy mesterséges fény biztosítja, egy évig működik, de bármikor megújítható.

Hirdetés

Hazai fejlesztésű bevonatrendszerrel akadályozzák meg a HÉV-eken a kórokozók terjedését. Az üzemeltető MÁV-HÉV Zrt. közleménye szerint az úgynevezett Resysten 90 százalékkal is csökkentheti a vírusok és baktériumok mennyiségét a kapaszkodókon és gyakran megérintett felületeken. A hatékonyságát egy évig őrző, de bármikor megújítható bevonatot a HÉV valamennyi járatán alkalmazzák.

A BKK tavalyi közleményében arról számolt be, hogy kísérleti jelleggel elsőként az M2 és M4 metróvonalak mozgólépcső korlátjain alakalmazzák az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező hazai innovációt.


Egy élelmiszer-adalék ad segítséget

A magyar tulajdonban levő Resysten Hungary Kft. termékének az alapanyaga az élelmiszer-adalékanyagként is nyilvántartott természetes fémoxid. Ez megtalálható többek között rágógumikban, fogkrémekben és egyéb naponta használatos termékekben is. Egy utas által érintett felületekről potenciális veszély áll fenn a következő utas megfertőződésére, ám ezt Resysten WhiteTitan védőbevonat szinte teljesen kizárja, kiegészítve a megszokott vegyszeres tisztítási megoldásokat.

Amennyiben a felület a Resysten megoldásával is kezelve van, a szabad szemmel láthatatlan fotokatalitikus bevonat mindaddig aktívan véd a vírusok és baktériumok elszaporodása ellen, ameddig a felületet fény éri.


A metrókon is használhatóvá tették

„A fotokatalízis mechanizmusát a fotoszintéziséhez hasonlóan a fény energiája indítja be és tartja fenn” – idézte a közlemény a terméket ötéves kutatás eredményeként előállító cég ügyvezetőjét, Lehoczky Pétert. „A hazai fejlesztésű Resysten bevonatok különlegessége, hogy a hatás eléréséhez normál látási viszonyokat biztosító mesterséges fényforrások is elegendőek, így alkalmazható a rendszer többek között a metró területén is.”

A fejlesztői szerint a termék forradalmi változást hozhat világszerte a nagyforgalmú terek, tömegközlekedési járművek higiéniai körülményeiben.

Fókuszbanközlekedésegészség