2024.06.19, Szerda

Ez megoldásért kiált: 20 év alatt egymillió fővel csökken a hazai munkaerő

mti

2017.07.31. 12:41

A jelenleg 4,2 milliós munkaerőpiac évente 40 ezer munkavállalóval zsugorodik a demográfiai folyamatok miatt.

A munkaerőhiány gyakorlatilag kisebb vagy nagyobb mértékben már minden ágazatot sújt – állapította meg Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke hétfőn az M1 műsorában. A folyamat mögött a gazdasági növekedés miatt növekvő foglalkoztatottság és a munkaerő külföldre vándorlása áll, de szerepet játszik egy harmadik tényező, a népességfogyás.

Az alelnök felhívta a figyelmet, hogy a következő 20 évben minden évben 40 ezer emberrel csökken a munkaerő-állomány, ami azt jelenti, hogy 20 év alatt csaknem 1 millió emberrel lesz kevesebb a munkaerőpiacon, ha nem történik semmi. A KSH legutóbbi adatai szerint Magyarországon 4 millió 420 ezer volt a foglalkoztatottak száma, vagyis az 1 milliós csökkenés 20 év alatt 22 százalékos csökkenést jelentene.

Az MGYOSZ szerint a problémára rövid távon a munkaerő tartalékok (nyugdíjasok, cigány népesség) mozgósítása jelenthet megoldást, illetve a gazdasági szerkezet átalakítása, ugyanis a versenyszférához képest túl sok az állami alkalmazott. Példaként említette az idősebb, nyugdíjhoz közel álló vagy már nyugdíjas korúak újra foglalkoztatásánál a Nyugdíjas Szövetkezeteket.

Rolek Ferenc kiemelte: a cigányság körében rendkívül alacsony a foglalkoztatási ráta, ráadásul ők demográfiailag egy növekvő népességállományt jelentenek.

Fókuszbanmunkaerőpiacnépesség