2024.04.20, Szombat

Általános támadás az albérletárakat egekbe emelő Airbnb ellen

napi.hu, vg.hu

2017.08.16. 14:03

Van, ahol tüntetnek, van ahol büntetnek, Magyarországon pedig már tervezik a korlátozó intézkedéseket.

Hirdetés

Magyarországon és Európa más országaiban is intézkedések várhatóak az Airbnb, más néven lakáshotel rendszerének korlátozására. A rövid távú lakáskiadás a legfőbb problémát azzal okozza hazánkban, hogy drasztikusan lecsökkentette az albérletek kínálatát, miután a lakástulajdonosok egyre többen erre állnak át. Az árak ennek köszönhetően közel kétszeresre nőttek a fővárosban az elmúlt négy évben, ami a fővárosban sok diák és munkavállaló számára már-már elviselhetetlen terhet jelent.


Már nem arról szól, ami miatt létrejött

A magyar ellenlépést azonban mégsem ez motiválja, hanem az hogy a többi vendéglátóhoz képest jelenleg jelentős előnyöket élvező lakáshotel tulajdonosok is vegyék ki a részüket az adózásból. A vg.hu korábbi cikke szerint júliusban külső szakértők bevonása mellett elkezdődtek az egyeztetések a Magyar Turisztikai Ügynökségnél a rövid távú lakáskiadás újra szabályozásáról.

A hazai szállodaszövetség ötpontos javaslatsort állított össze, amelyben

  • a kereskedelmi szálláshelyekkel azonos adózás bevezetése,
  • a kiadható napok éves szintű korlátozása,
  • minimális egészségügyi és biztonsági követelmények előírása,
  • valamint a közvetítő platformok felelősségének meghatározása is szerepel.

A VG cikke szerint sok olyan beruházás van, amelyben az új lakásokat már kifejezetten a lakáshotel céllal befektetőknek építik meg, és magánemberek helyett (az Airbnb eredetileg ugyanis erről szólt) már cégek adják ki a szállásokat.


Párizs nem várja meg az uniós lépéseket

A napi.hu keddi cikkéből ugyanakkor az is kiderült, Európa más pontjain is komoly fellépés készül a lakáshotelek ellen. A francia kormány szerint az Airbnb nevetségesen kevés adót fizetett az országban a forgalmához képest (a 10 millió felhasználó mellett mindössze 100 ezer eurót), így az uniós döntéshozók "halállistájára" szeretnék tenni a szolgáltatót.

Sajtóhírek szerint az uniós pénzügyminiszterek szeptember 16-i tallinni ülésének napirendjén is szerepelni fog az Airbnb megadóztatása.

A párizsi városi tanács ugyanakkor saját eszközeit is beveti: december 1-től tenné kötelezővé egy regisztrációs szám kiváltását a városházától a lakásukat rövid időre kiadni szándékozók számára a hirdetés közzététele előtt. A szállásközvetítő portálon évente 120 napra lehetne ingatlant rövid távú kiadásra hirdetni, a hatóságoknak pedig könnyebbé tenné a dolgát az adók beszedésére.


Dél-Európában az utcára vonultak, akiket megrövidít

Az Airbnb ellen Spanyolországban is komoly ellenállás alakult ki, mert ömlenek a turisták bizonyos helyekre, és nehezebbé teszik a hagyományos hotelek életét. Barcelonában például turistaellenes tüntetésekhez vezetett az Airbnb-nek tulajdonított helyi lakáskiadás hatása. Mallorcán és San Sebastiánban ugyanakkor augusztus 17-ére szerveznek hasonló megmozdulásokat, amely az egyik legnagyobb baszk kulturális fesztivál, a Semana Grande idejére esik.

Ibizán a hatóságok korlátokat akarnak bevezetni a turisták számára kiadható szobák kapacitására, illetve az Airbnb-n és a Homeaway-en hirdetőknek pedig engedélyhez kötnék a szoba-, lakás- illetve házkiadást.

Olaszországban is borult már a bili: az 55 ezer lakosú, évi 20 millió turistát fogadó Velencében tüntettek kétezren az emelkedő lakbérek, a nagy turistahajók és az általuk okozott szennyezés ellen. Júniusban arról is szó volt, hogy meg fogják tiltani, hogy még több szálláshelyet nyissanak a városban.

Ajánljuk még