2024.04.20, Szombat
Végigúszta a Dunát, 40 maratonnal folytatja a váci ultrasportoló
(fotók: Hídvégi-Üstös Pál facebook-oldala)

Végigúszta a Dunát, 40 maratonnal folytatja a váci ultrasportoló

mti, pestpilis.hu

2017.08.31. 19:01

Mohácsnál célba ért Hídvégi-Üstös Pál, aki 17-18 fokos vízben, napi 8-10 órás úszással teljesítette hosszában a Dunát. Több helyen visszafelé kellett úsznia a folyó váratlan forgói miatt.

Hirdetés

Hidvégi-Üstös Pál péntek este Mohácsnál befejezte a 235 kilométeres úszását a Dunán. Az ultrasportoló pénteken indult el Vácról, és 30-40 kilométeres szakaszok által jutott el a déli határ mellett fekvő városba.


A kőzátonyok, a hajók és a hidak nagy kihívást jelentettek

A Vácon élő, de sepsziszentgyörgyi születésű sportoló az MTI-nek beszámolva elmondta, egy-egy partraszállás után nehéz volt újra visszamennie a vízbe, mivel nagyon hideg a folyó, a várt 19-20 fok helyett mindössze 17-18 fokos, a hidegtől a védőruhája sem igazán tudta megvédeni. Napi nyolc-tíz órát töltött a vízben, a testhőmérsékletét szinten tartásához szénhidráttal dúsított ételeket fogyasztott.

Mentőcsónak, búvárok és speciális mentők kísérték, miután a Dunán sok kőzátony van, amit nagy ívben el kell kerülni, mivel a környékükön forgó limányok (vízvisszafolyások) keletkeznek. Vasárnap Budapesten úszott végig, ahol a hajóforgalom miatt váratlan forgók és vízszintesen mozgó limányok jöttek létre a hidaknál, gátaknál. "Több helyen visszafelé kellett úsznom. A Margit hídtól a Kopaszi gátig pedig a hidakat és a beparkoló hajókat kellett figyelnem" - magyarázta. Átlagban 4 kilométer/órával tudott csak a haladni, a korábban tervezett 7 kilométer/óra helyett. 


Afrikát is hosszában teljesítette...

A sportoló egyszer már végigúszta a Tiszát is, de fizikailag sokkal nagyobb kihívás a Dunán úszni. „Ha ki akarok szállni egy-egy partszakaszon, azt egy kilométerrel előre már meg kell tervezni az erős sodrás miatt". Hidvégi-Üstös Pál az úszás után a 70 maraton a Dunáért elnevezésű program keretében szeptember végén tíz országon keresztül végigfut a Duna forrásától a folyó torkolatáig, hogy felhívja figyelmet az élő vizek fontosságára. 

Az ultrasportoló több mint 15 éve hajt végre emberfeletti sportteljesítményeket. Az Old Spice Afrika Expedíció során egy nemzetközi csapatot vezetve végigkerékpározta és futotta Afrikát Fokvárostól Alexandriáig, járt Nyugat-Szaharában, futott a Nílusért Szudánban és 2013-ban húszezer kilométeren keresztül járta, biciklizte végig Közép-Ázsiát magyar felfedezők nyomában. 


Mi volt a cél?

Az extrémsportoló a mostani teljesítményével a teremtett környezetünk értékeire és védelmére, a pozitív emberi értékek, a kitartás, az erő és hit fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet.

A 235 kilométeres táv gyors megtétele helyett arra helyezte a hangsúlyt, hogy minél több Duna-menti lakossal, sportolóval, strandolóval tudjon találkozni egy rövid köszöntés erejéig. Emellett arra is kérte a vízi sportolókat, kajakosokat, kenusokat, hogy minél többen csatlakozzanak hozzá néhány kilométerre.

VácFókuszbanDunaextrém sportHídvégi-Üstös Pál