2024.04.19, Péntek

Ezért sorsdöntő a rendszeres mozgás

penzcentrum.hu, pestpilis.hu

2018.01.05. 17:54

Világszerte népbetegséggé vált, Magyarországon már minden tizedik ember küzd a cukorbetegséggel, de fontos tudni, hogy a gyakoribb fajtája csak lassan alakul ki, és hatékonyan megelőzhető. Ideje megvizsgálni, miről szól ez a betegség, és hogyan védhető ki!

Hirdetés

A brit egészségügyi minisztérium közegészségügyi tanácsa kampányt indított annak érdekében, hogy a szülők csak alacsony kalóriatartalmú édességet adjanak a gyermekeiknek. A táplálkozási szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy sok népszerű, ám magas cukortartalmú édesség könnyen helyettesíthető más hasonló, ám kevésbé hizlaló termékkel. A jelentés szerint, ha megnézzük egy-egy termék cukortartalmát, akkor a joghurtok vagy a ketchupök körében is találunk háromszor-ötször kevesebb cukrot tartalmazó termékeket.


Négyszeresére nőtt az érintettek aránya

A brit figyelmeztetés az elhízás és a cukorbetegség megelőzését szolgálja, utóbbi ugyanis egészen elképesztő mértékben növekszik az utóbbi évtizedekben. A WHO jelentése szerint 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világban.

A hírről beszámoló penzcentrum.hu cikkéből kiderül, hazánkban is sokat romlott a helyzet, 2013 és 2015 között megduplázódott a betegek száma. Most közel 800 ezer cukorbeteg van Magyarországon. Közülük 45 ezer 1-es típusú cukorbeteg, tehát a döntő többség a 2-es típusú cukorbetegséggel küzd. „További közel félmillió embernél még nem diagnosztizálták a cukorbetegséget” - mondta a Pénzcentrumnak Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

2016-ban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már 49 milliárd forintot költött a diabéteszes betegek gyógyszereinek támogatására.

Mindezek miatt egyre nagyobb jelentősége van a hatékony megelőzés kiépítésének a társadalmi tudatosság növelésével.


Miről szól a cukorbetegség?

A cukorbetegség lényegét tekintve abból áll, hogy inzulinhiány keletkezik a szervezetben. Márpedig inzulin hiányában a sejtek nem képesek feldolgozni a szőlőcukrot (vagyis a glükózt), emiatt a vércukorszint megemelkedik. E kettő folyamat vezet aztán a tünetekhez.

A betegség két típusra oszlik. A jóval ritkábban előforduló 1-es típus esetében az immunrendszer hibás működése elpusztítja az inzulintermelő szigetsejteket, ami teljes inzulinhiányhoz vezet. A betegség kezelése az inzulin napi szintű bevitelével történik, ami sok költséggel és mindennapos törődéssel jár. A kialakulásáról egyelőre nincs egzakt tudományos álláspont, genetikailag fogékony egyéneknél jelenhet meg bizonyos környezeti tényezők hatására. A kutatások szerint ezek a tényezők egyrészt bizonyos vírusokhoz kötődnek, másrészt a csecsemőkorban adott tehéntejhez, így ezek elkerülése ajánlott a megelőzéshez.

A sokkal gyakoribb 2-es típusú cukorbetegségnél a túlzott vércukorszintet az okozza, hogy a szervezet által termelt inzulin ugyan jelen van, de nem tudja kellő mértékben kifejteni vércukorcsökkentő hatását.


Mi lehet a megoldás?

A cukorbetegség elkerülése céljából javasolt a lassú fogyás, rendszeres testmozgás, illetve a finomított szénhidrátok (édességek) kerülése, helyettesítése egészségesebb elhúzódó (vagyis lassabban elbomló) szénhidrátot tartalmazó ételekkel. A gyorsan elbomló szénhidrát ugyanis megterheli a szervezetet azáltal, hogy a hirtelen megemelkedett vércukor szintet nagyobb mennyiségű inzulinelválasztással kell ellensúlyoznunk.

A megelőzés hatékony módját éppen az utóbbi évek folyamatai mutatják meg. Az emberiség jelentős része ugyanis a tudomány szerint valószínűleg azért vált védtelenné a betegséggel szemben,

  • mert rendszertelenül, kevésszer és sokat eszik,
  • rostszegény, magas szinten feldolgozott élelmet vesz magához,
  • óriási kalóriatöbbletet visz be nap mint nap, chipsek, magas cukortartalmú üdítők révén,
  • miközben szinte semmit nem mozog, egész nap a monitor előtt ülve.

Ennek legfőbb jele, hogy ma már az eredetileg öregkorinak hívott 2-es típusú cukorbetegség egyre többször fordul elő fiatalok és gyerekek körében.

Ugyanakkor, ha a fenti rossz szokásokat megfordítjuk, máris megkapjuk, hogyan tudjuk elkerülni a betegséget.


Ez az állapot, amin fülön kell csípni!

Mindezek mellett nagyon fontos tudni, hogy a széles körben elterjedt 2-es típusú cukorbetegség csak lassan alakul ki, és van egy megelőző fázisa: a cukorbetegséget megelőző állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. Ez az állapot már diagnosztizálható, és megfelelő kezeléssel, vagyis életmódváltással jól kezelhető, megközelítőleg 70-80 százalékosak a gyógyulási esélyek.

Ebben az állapotban fokozottan fontos a rendszeres mozgás (már napi fél óra is elég) és a rendszeres étkezés is. Naponta négyszer-ötször kell enni, és figyelni kell a cukortartalomra. Érdemes például kerülni a cukrozott és a fehér liszttel készülő élelmiszereket. Ha viszont valaki az inzulinrezisztencia megjelenése után nem figyel életmódjára, akkor az évek előrehaladtával nagy eséllyel cukorbeteggé válik.

Az inzulinrezisztenciának az alábbi jelek esetében lehet gyanakodni:

  • ha valaki hiába próbál, nehezen tud csak fogyni,
  • ha fokozott éhségérzete jelentkezik,
  • időről időre eluralkodik rajta az édesség iránti vágy,
  • ha tartósan rossz a közérzete,
  • ha hiába pihen, mégis kimerültnek, fáradtnak érzi magát,
  • az erős szőrnövekedés szintén tünet lehet, nőknél pedig a menstruációs zavarok, meddőség.
Fókuszbanegészségcukorbetegségmegelőzésmozgás

Ajánljuk még