2024.04.19, Péntek

Lassan optimizmusba vált a hírhedt magyar pesszimizmus?

portfolio.hu

2018.01.12. 15:33

A lakosság gazdasági várakozásait és személyes anyagi kilátásait tekintve egészen szembeötlő a pozitív fordulat az elmúlt években.

Hirdetés

Sokszor halljuk, hogy a külföldiek állandóan panaszkodó népnek látnak minket. Ugyanakkor a külföldi munkából hazatérő magyarok közül is sokan jelzik vissza, hogy a kinti légkör után itthon mennyire szembeötlő a negatív hozzáállás. Ehhez képest egy komoly pozitív fordulatról árulkodik az Európa Bizottság (EB) egyik friss felmérése.

A kutatást az EB évente kétszer készíti el, több száz kérdést feltéve egy kiválasztott csoportnak minden tagállamban. Magyarországon 1039 embert kérdeztek meg a 2017 őszi kutatásban, a TNS Hoffmann készítette a felmérést, melynek eredményeiből most a portfolio.hu szemezgetett.


Ötször több ember látja jónak a gazdaságot

A legfrissebb kutatás szerint a magyar válaszadók 50%-a gondolta úgy, hogy inkább jó, mint rossz a gazdaság jelenlegi állapota, márpedig 2012-ben még csak minden tízedik magyar vélekedett úgy, hogy jó helyzetben van a gazdaság, - és még 2015 őszén is csak az emberek egyharmada - ami komoly előrelépést mutat.

Az emberek gazdasági jövőképe is inkább kedvező: 28% gondolja azt, hogy egy év alatt tovább javul majd a pozíciónk, eközben 18% számít arra, hogy romlik majd a magyar gazdaság helyzete. Összesen 80 százalék gondolja azt, hogy nem romlik a helyzet a következő egy évben.

 

A változás egyéni szinten is megjelent

A személyes munkaerő-piaci helyzetét a magyarok közel 50%-a inkább pozitívnak ítéli, és csak a megkérdezettek harmada mondta, hogy elégedetlen. Ahhoz képest, hogy pár éve még majdnem 60% panaszkodott, ebben is jelentős előrelépés történt. Tehát nem csak a magyar gazdaság teljesítményét látják jobbnak az emberek, hanem a saját bőrükön is érzik ezeket a változásokat.

A saját háztartása anyagi helyzete a magyar válaszadók 53%-a szerint inkább jó. Eközben 2011-12-ben még 70% körül volt azoknak az aránya, akik rossznak ítélték azt. Az arány 2017 tavaszán fordult, hosszú évek után akkor voltak először többségben azok, akik elégedettek voltak.

A cikkben emlegetett számok és az elmúlt évek eredményeit grafinok által még jobban átláthatóak a folyamatok a portfolio.hu cikkében.

Fókuszbanközvéleménykutatásmagyarság

Ajánljuk még