2024.06.24, Hétfő

Százharminc épületből álló erdélyi egységgel bővül a szentendrei skanzen

ted.europa.eu

2018.01.11. 15:36

A 4 milliárd forintos projektben még egy patakot is létrehoznak, az épületek a muzeológiai szempontok szigorú betartásával készülnek majd.

Korhű Erdély tájegység épül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén Szentendrén. A múzeum a projekt megvalósítására nettó 4 milliárd forint értékben kötött szerződést az EB Hungary Invest Ingatlanfejlesztő és Építőipari Kft.-vel, valamint a Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft.-vel.

A 130 épületből álló népi műemlék épületegyüttes létrehozása mellett a beruházás része egy patak létesítése szivattyús keringetéssel és malmokkal, valamint a közművek, több mint 3 kilométernyi belső út és több mint 2 kilométernyi kerítés kiépítése.

Az épületek eredeti alapanyagok (pl. bontott erdélyi cserepek) és hagyományos munkaműveletek felhasználásával (pl. zsupfedés, vályogtéglafalak, boronafalak tapasztása) készülnek majd. A torockói új porta végében büfékonyhát alakítanak ki, az egyik városi portán pedig kávéházat.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum célja a népi építészeti alkotások korhű bemutatása, ezért a kivitelezés során a vízszigetelés síkja fölött a muzeológiai szempontok hiánytalan érvényesítése követelmény.

SzentendreFókuszbanSkanzenSzabadtéri Néprajzi MúzeumErdély