2024.04.24, Szerda

Ultra pontos sugárterápiás eszközzel bővült az Onkológiai Intézet

MTI

2018.02.05. 13:36

A régióban ez az első eset, hogy állami intézményben szerelnek fel ilyen kiemelkedő teljesítményű berendezést.

Hirdetés

Vasárnap átadták az Országos Onkológiai Intézet 1,7 milliárd forintból beszerzett, kiemelkedő pontosságú és eredményességű sugárterápiás eszközét, a CyberKnife-ot. Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője kiemelte, hogy a most átadott berendezés nem csupán Magyarországon, de az egész régióban az első ilyen eszköz állami intézményben. A múlt heti bejelentés szerint az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére az idén több mint 5 milliárd, az elkövetkező években 10,3 milliárd forint jut, az új eszköz beszerzése ezen fejlesztések első lépcsője.

Balog Zoltán a rákellenes világnapon tartott átadón hangsúlyozta, hogy napjainkban a nem fertőző krónikus betegségek, köztük a vezető haláloknak számító rák jelenti a legnagyobb kihívást az egészségügyben, utóbbi évente 80 ezernél több megbetegedésért és mintegy 33 ezer halálozásért felelős. Ez az összes halálozás több mint egynegyede, és „uniós összehasonlításban sem állunk túlságosan jól ebben az ügyben". A visszaszorítás legfontosabb eszköze a szűrés, valamint az azon való részvétel arányának emelése.

Polgár Csaba, a sugárterápiás-központ igazgatója és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a CyberKnife nevű berendezés átadásán február 4-én, a rákellenes világnapon. (MTI)

E téren Balog Zoltán szerint nem jók a számok, hiszen az emlőszűrésen a potenciális érintettek 40-50, a méhnyakszűrésen 30 százaléka vesz részt, ugyanakkor a kormányzat célja e mutatók 70 százalékig emelése, „ami nagyon sok életet megmenthet".

 

A rákbetegek több mint fele gyógyítható lenne

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az eseményen arról beszélt: a tavalyi adatok szerint Magyarországon száz halálozásból 26-ért felelős daganatos megbetegedés; az EU-n belül Szlovénia 32-es mutatója a legrosszabb, de a magyar szint feletti arányt produkált Hollandia, Írország és Dánia is.

A főigazgató hangsúlyozta: a rákos megbetegedések egyharmadát meg lehet előzni - ezért rendkívül fontosak a szűrések -, és több mint felét meg lehet gyógyítani. Magyarországon az elmúlt években egyre emelkedő daganatos megbetegedési szám mellett csökken a halálozás. A legtöbben 1999-ben haltak meg ilyen megbetegedésekben, azt követően viszont egyre több beteg kezelése során egyre kevesebb a haláleset, ez 12 százalékos javulást jelent, ami az onkológiában nagyon jelentős.

Az új eszközökkel kapcsolatban elmondta: az intézet négy új, kiváló minőségű besugárzókészüléket kapott, ezek egyike lehetővé teszi, hogy eddig nagyon nehezen besugarazható szerveket bizonyos esetekben ne kelljen megoperálni. A készülék kiváltja a műtétet például egyes tüdő-, a máj- vagy agytumornál.

egészségügyi fejlesztésFókuszbanegészségügyrákorvosmegelőzés

Ajánljuk még