2024.07.25, Csütörtök
A britek nagy része valóban telefonfüggő
Illusztráció (pexels.com)

A britek nagy része valóban telefonfüggő

Piac és profit

2018.08.04. 08:14

A 35 év alattiak döntő hányada mobiltelefonjával kel és fekszik.

Szinte tíz percet sem bírnak ki a britek a mobiltelefonjuk nélkül, átlag 12 percenként "ránéznek" készülékükre – derül ki a Piac és profit cikkéből.

Az elmúlt évtizedben kialakult a digitális függőség kultúrája: a felnőttek negyven százaléka az ébredés utáni első öt percben biztosan ellenőrzi telefonját – derült ki a brit távközlési felügyelet (Ofcom) jelentéséből. A 35 év alattiak 65 százaléka rögtön az ébredés után a mobiljáért nyúl, 60 százalék pedig még a lefekvés előtti öt percben is használja készülékét.
 

Majdnem minden fiatalnak van mobiltelefonja

Az okostelefonok rendkívül elterjedtté váltak a szigetországban: míg 2008-ban csak az emberek 17 százalékának volt, addig manapság már 78 százaléknál tart ez az arány. A 16 és 24 év közöttiek körében még ennél is magasabb, 95 százalékos értéket becsültek.

A felmérésből kiderül, hogy az emberek 71 százaléka sohasem kapcsolja ki, 78 százalék pedig úgy gondolja, élni sem tudna telefonja nélkül.

Az Ofcom évente közölt adatai szerint 2017-ben először csökkent a mobilhívások időtartama, mivel az emberek egyre inkább az internetes üzenetküldő szolgáltatásokat, köztük például a WhatsAppot és a Facebook Messengert használják. A nők többet interneteznek a telefonjukon, mint a férfiak, különösen a 18-34 év közötti korosztály.

Csökkenő hívások, növekvő internetfogyasztás

„Az elmúlt tíz évben megváltozott az emberek élete az okostelefonok elterjedésével, az internethez való jobb hozzáféréssel és az új szolgáltatásokkal. Legyen szó akár a rugalmas munkáról, a hírfogyasztásról vagy az internetes vásárlásról, sokkal több dolgot tudunk menet közben intézni, mint korábban valaha” – fogalmazott Ian Macrae, az Ofcom piackutatási vezetője. Hozzátette hogy, míg sokan állandó kísérőjükként nagy becsben tartják az okostelefonjukat, néhányan túlterhelőnek érzik az internetet vagy épp ellenkezőleg, frusztrálónak, ha nincsenek fent a világhálón.

Fókuszbaninternetokostechnológiatársadalommobiltelefon