2024.04.25, Csütörtök
Magyar orvosok tettek előrelépést a stroke gyógyításában
pexels.com

Magyar orvosok tettek előrelépést a stroke gyógyításában

MTI

2018.12.17. 16:02

A kutatók egy olyan hatóanyag fejlesztésén dolgoznak, mely az agy regenerációját és a vérátáramlás-javítását szolgálja.

Hirdetés

Magyar fejlesztésű hatóanyag segítheti a stroke-on átesett betegek sérült agyi területeinek gyógyulását. Az előrelépést az jelenti, hogy egy korábbi kutatásból kiindulva kifejlesztettek egy új hatóanyagot, amely új hatásmechanizmussal, úgynevezett motorfehérjékkel dolgozik. „Ezek a hatóanyagok, amiket kifejlesztettünk, az agy regenerációjára és vérátáramlás-javítására szolgálnak, ami a stroke utáni gyógyulást jelentősen elősegíti” - fejtette ki az M1 műsorában Málnási Csizmadia András, az ELTE biokémiai tanszékének kutatóprofesszora.


Szent-Györgyi Albert felfedezése a kiindulópont

Szent-Györgyi Albert fedezte fel és jellemezte az első motorfehérjét, amely az izmok működtetéséért felelős. Azonban csak 20 évvel ezelőtt fedezték fel, hogy a szervezetben nagyon sok ilyen motorfehérje található, amelyek sokféle funkcióért, például sejtmozgásokért, sejtfeszüléséért vagy az idegi regenerációért felelősek.

„Ezek különböző típusú motorfehérjék, ezért különböző típusú gyógyszerszerű hatóanyagokat tudunk kifejleszteni és előállítani belőlük. Mi az agyi motorfehérjékre fejlesztettünk hatóanyagokat”

– fejtette ki a kutatóorvos.


További kísérletek következnek

A kutatás egyelőre az állatkísérletek szakaszában van, és az eredmények azt mutatják, hogy a motoros funkciókat képesek javítani ezek a hatóanyagok a stroke után. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a véráram hogyan áll vissza az agyban egy agyvérzés után.

A szakemberek kísérletei arra irányulnak, hogy a stroke-on átesett betegek egy speciális hatóanyaggal gyorsítani tudják az agy regenerációját a vérrög műtéti úton történő eltávolítása után. Jelenleg külföldi kollaborációval főemlősökön tervezik a kísérletek folytatását, ha ezek sikeresek lesznek, néhány éven belül már a humán vizsgálatok is elkezdődhetnek.

Fókuszbanegészségügykutatásegészségkísérletorvostudománykutatás-fejlesztés