2024.07.20, Szombat
Kilátóval fejlesztik tovább a Börzsönyben a Királyrétet
illusztráció

Kilátóval fejlesztik tovább a Börzsönyben a Királyrétet

magyarepitok.hu

2019.01.01. 08:30

Az új fogadóközpont átadása után a Börzsönyben és a Karancsban is újabb beruházásokat tervez az Ipoly Erdő Zrt.

Az év végi közleményében a közelmúlt és a 2019-es év fejlesztéseit foglalta össze a Pest és Nógrád megyei erdők – köztük a Börzsöny, a Cserhát, a Karancs és a Medves területeinek - gazdálkodását végző Ipoly Erdő Zrt.


Bemutató helyszínné vált az egykori iskola

2018-ban megvalósult a társaság legnagyobb beruházása a Börzsönyben található Királyréti Fogadóközpont épületének fejlesztésévelAz egykori uradalom iskola épülete közel egy évszázadig erdészlak volt, 2019-től a Királyrét helytörténeti és erdei gazdálkodástörténeti bemutató helyszínévé válik.

Királyréten éves szinten félmillió látogató fordul meg, a település kisvasúttal, gépkocsival, buszjárattal is jól megközelíthető.

A pestpilis.hu korábbi cikke szerint a nettó 225,3 millió forintos beruházást a nőtincsi (Nógrád megye) Tamis-Dekor Kft. kivitelezte. A fejlesztésben lebontották a korábbi ajándékboltot, a büfét és az istállót, valamint a szállásépület nagy részét. Az ezt követő építkezés során új lakószárnyat alakítottak ki, valamint újjáépítették a múzeumi szárnyat. Egy ajándékboltot és büfét magába foglaló könnyűszerkezetes épület is létre jött, akárcsak egy gazdasági épület és egy épületek közötti fedett közlekedőtér.


Szlovák-magyar fejlesztés a Karancsban

Ugyancsak Királyréten, Kóspallag közelében épül meg a Vár-hegyi kilátó, mely egy háromszög alapú csonka gúla formájú, faszerkezetű, 15 méter magas torony lesz. A kilátó tetőszerkezetében webkamerákat helyeznek el. A kilátóhoz vezető út is megújul.

A szintén fontos turisztikai célpontnak számító Márianosztra is megújul, itt 2019-ben, az eredeti romok megőrzése mellett egy pálos kolostor emlékhelyet alakítanak ki.

A közlemény jelentős fejlesztésnek jelöli 2019-ben a somoskői erdei iskola és oktató központ kialakítását, mely a Karancs-Medves-hegyvidéken, Salgótarján közelében jön létre. A szomszédos szlovákiai erdőgazdasággal közös beruházásban oktató központ, bemutatóhely, tanösvények épülnek.

A projekt célja, hogy felkeltse az érdeklődést a Léva és Salgótarján-Somoskő környékén fekvő határtérség különleges természeti értékei iránt – a határontúli magyarokat is megszólítva.

Mindezek mellett 2019-ben a börzsönyi kerékpárforgalmi úthálózat is gyarapodni fog.

Fókuszbanépítőipari cégekBörzsönyMárianosztraIpoly Erdő Zrt.KirályrétkilátókTamis-Dekor Kft.Somoskő