2024.03.19, Kedd
Természetbarát gazdálkodással 10 milliárd embert is el tudna tartani a Föld

Természetbarát gazdálkodással 10 milliárd embert is el tudna tartani a Föld

mti

2019.01.13. 09:17

Egy félreértelmezett tanulmány a biogazdálkodás hátrányaira igyekezett felhívni a figyelmet, a válasz azonban az ellenkezőjét bizonyítja.

Hirdetés

A Magyar Biokultúra Szövetség közleményben reagált az ökológiai gazdálkodást megkérdőjelező cikkekre, melyek az utóbbi időben több helyen is megjelentek. Ezek az írások azt próbálták bizonyítani, hogy az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra károsabb, mint az intenzív konvencionális gazdálkodás. Ezt egy, a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült tanulmány alapján osztotta meg több nem szakmai fórum. A szövetség szerint azonban a cikkírók félreértelmezték a tanulmányt.


A tápanyagszolgáltató képesség megőrzése is fontos

"Kiragadott információk alapján értelmezték a két termelési rendszer hatásának különbségeit" - áll a közleményben. "Állításuk szerint a bio termelés nagyobb területet igényel a konvencionálisnál, mivel nem használnak műtrágyát."

Azt azonban a cikkek nem említik, hogy a szervestrágyák beltartalmi értékeiből adódóan sokkal komplexebb tápanyag jut az adott növénynek, nem is beszélve a talajéltre gyakorolt pozitív hatásaikról, így hozzájárulva a talajok tápanyag-szolgáltató képességének fenntartásához.

 

Egy élő rendszernek számít

"Oka van, hogy nem hallunk róla, hogy erdőket irtanának, hogy biogazdálkodásba kezdjenek egy területen.
A bioélelmiszer előállítást beruházásként tüntetik fel, azonban az ökológiai termelési módszer egy komplex, a termelés és a környezet között kialakított élő rendszer, ami nem a természet rovására történik.

Sokan összemossák az ökológiai gazdálkodás és a bio üzemanyag-termelés fogalmát, pedig a valóságban egymás szöges ellentétek. A bioüzemanyag előállításhoz műtrágyát, növényvédőszert és adott esetben genetikailag módosított növényeket használnak, amit az ökológiai gazdálkodás tilt.

Születtek olyan tanulmányok is, magasabb színvonalon, amik azt mutatják, hogy ökológiai gazdálkodással 10 milliárd embert is el tudna tartani a Föld."

Fókuszbantermészetmezőgazdaságélhető élet

Ajánljuk még