2024.07.20, Szombat
Hol tudunk töltődni Pest megyében? Filmben jön a válasz

Hol tudunk töltődni Pest megyében? Filmben jön a válasz

mti, pestpilis.hu

2019.02.17. 10:30

Bár csak kevesebben ismerik, a ráckevei Hajómalom, a kisoroszi Szigetorr, a váci Diadalív vagy a zsámbéki Romtemplom is megérdemli a figyelmet.

Kisfilm készült Pest megye épített és természeti örökségéről. A rövidfilm olyan ismert és kevésbé ismert építészeti és természeti kincseket mutat be, mint a ráckevei Hajómalom, a kisoroszi Szigetorr, a váci Diadalív vagy a zsámbéki Romtemplom.

Az Agrárminisztérium támogatásával készült, mintegy 19 perces kisfilm madártávlatból mutatja be a megye építészeti és természeti kincseit,

a dróntechnikának köszönhetően a nézők a levegőből csodálhatják meg többek között a lórévi Zichy-kápolnát, a Pátyi pincesort vagy az érdi Fundoklia-völgyet.

 

Ezeken a területeken gyűjtenek

"A Pest megyei értéktárban jelenleg több mint 200 érték található" - idézte fel Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal sajtófőnöke az MTI-nek. A sajtófőnök elmondta, 

  • az agrár- és élelmiszergazdaság,
  • egészség és életmód,
  • épített környezet,
  • ipari és műszaki megoldások,
  • kulturális örökség,
  • sport,
  • természeti környezet,
  • valamint turizmus és vendéglátás kategóriában gyűjtik az értékeket.


Értéktúra, CD és kiadvány segíti a népszerűsítést

Ambrus András hozzátette, az önkormányzat a megyei értékek népszerűsítését vándorkiállítás létrehozásával kezdte, majd vetélkedőt szervezett diákok számára. Ezután létrehozta az Év értéke díjat, válogatás CD-t adott ki Kodály Zoltán Pest megyei népdalgyűjtő munkájából. Ugyanakkor értéktúrákat is szervezett egyebek mellett Márianosztrára, a Csepel-szigetre és Ceglédre, továbbá gasztronómiai kiadványt készített a jellegzetes megyei ételekből.

A rövidfilm február 21-én nyíló Utazás kiállításon is látható lesz, ahol Pest megye több tájegysége is bemutatkozik.

VácFókuszbanturizmustermészetépítészetSzentendrei-szigetZsámbékRáckeve