2024.04.25, Csütörtök
Ezért ne dobd ki soha a papírt, ha megbüntetnek!
illusztráció

Ezért ne dobd ki soha a papírt, ha megbüntetnek!

pestpilis.hu

2019.04.23. 16:30

Hiába fizette meg a helyszínen a büntetést a gyorshajtásért, újra megpróbálták rajta behajtani. Csak a szerencse és egy erdélyi magyar rendőrnő jóindulata mentette meg a tripla befizetéstől.

Hirdetés

A romániai közúti bírságolás sajátos gyakorlatát tapasztalta meg a szerkesztőségünk egyik tagja. Az erdélyi Bihar megye egyik kistelepülésén a megengedettnél nagyobb sebességgel hajtott még 2017 nyarán, ami miatt lekapcsolták, és mintegy 10 ezer forintnak megfelelő bírságot szabtak ki rá. A 145 lejt még a helyszínen megfizette, ám hiába hitte, hogy ezzel az ügy lezárult.

Több mint másfél évvel (!) az eset után ugyanis levélben értesítették, hogy az akkor be nem fizetett büntetés dupláját be kell fizetnie, ha nem akarja, hogy az összeg végrehajtásra kerüljön.

További érdekessége volt a - természetesen román nyelven írt - hivatalos levélnek, hogy a borítóján feladó nélkül érkezett, magát a levelet pedig a település polgármestere írta alá.


Végül mégis meglett a bizonylat

Hogy miért kellett másfél évet várni a levél kiküldésével, az nehezen megválaszolható, de nem szeretnénk azt feltételezni, hogy a román hatóságok ezzel a módszerrel szeretnének többlet bevételhez jutni. Azonban a témára rákeresve, a hazai gyakorlatban is találtunk hasonló esetet, így a legjobb védekezésként arra biztatunk mindenkit, hogy

minden ilyen jellegű büntetést befizető csekket, parkolójegyet, autópálya matrica igazoló papírját vagy egyéb hasonló okmányt szépen tegyen el a kesztyűtartóba, és még jópár évig őrizze meg!

A történetet végére szerencsére egy happy end kerekedett, annak ellenére, hogy másfél év elteltével természetesen nem volt már meg az autós által kapott bizonylat. Csodák-csodájára ugyanis a közösségi oldalon keresztül sikerült megkeresni az esetnél jelen levő egyik bihari rendőr hölgyet, aki erdélyi magyarként készségesen utánajárt az ügynek. Végül megtalálta a település rendőrörsének nyilvántartásban a befizetést igazoló bizonylatot (erősen elgondolkodtató, hogy ez miért nem jutott el a helyi önkormányzathoz...), és befotózva elküldte Magyarországra, amivel aztán sikerült elkerülni a kettős (valójában az összeg miatt triplázódó) büntetést.

FókuszbanközlekedésrendőrségErdély