2024.07.22, Hétfő
Retyezáti túrával emlékeznek a Erdély egyik leghíresebb vadászára
vilagutazomagazin.hu

Retyezáti túrával emlékeznek a Erdély egyik leghíresebb vadászára

2019.05.16. 16:45

A Hazajárók egy 15 gyalogtúrát tartalmazó túrasorozatot is bejelentenek, mely a történelmi Magyarország értékeire irányítja rá a figyelmet.

Beregszászi közönségtalálkozóval és Maderspach-emléktúrával is várja a Hazajáró Egylet májusban a kirándulni vágyókat, valamint meghirdetik a 15 gyalogtúrát magába foglaló Hazajáró Kupa túrasorozatot is.


Megalakul a Kárpátaljai Hazajáró Egylet

A Prima Primissima díjas Hazajáró honismereti magazinműsor szereplői pénteken másodszorra érkeznek Kárpátaljára,

ahol a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán mesélnek az érdeklődőknek a műsor forgatásával kapcsolatos élményeikről.

Az eseményen a Kárpátaljai Hazajáró Egylet megalakulását is bejelentik. Ennek alkalmából szombaton túrát is szerveznek a Beregszászi-dombvidékre, amely a kárpátaljai Beregszászi járás valamint a kárpátaljai alföld legmagasabb része.    


Maderspach Viktor nyomába erednek

Szintén szombaton kerül sor a Maderspach-emléktúrára, amelyet a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok keretében szervez az egylet a Zsil-völgyi EKE és az Ebenhaezer Egyesülettel közösen a Kis-Retyezát legmagasabb csúcsára.    

A túra résztvevői amellett, hogy megismerkedhetnek a Déli-Kárpátokkal, megemlékeznek majd Maderspach Viktor mérnök, sportoló, íróról. Több nagysikerű könyv szerzője ezen a hegyvidéken vadászott, majd az első világháború végén az erdélyi román betörés idején honvédő harcokat is folytatott.   


Kupa, oklevél és díjazás a kitartó túrázóknak

A Hazajáró Egylet mindezeken túl idén útjára indítja a 15 gyalogtúrát tartalmazó HazajáróKupa túrasorozatot is, amelynek célja, hogy népszerűsítse Magyarország hegyvidékeit. Aki a felsorolt túrák bármelyik távjából összesen legalább hetet sikeresen teljesít, névre szóló kupát és oklevelet kap, aki pedig az összes túrát végigjárja kiemelt díjazásban részesül. A kupa teljesítését követően a lepecsételt füzeteket, vagy azok másolatait személyesen, e-mailben vagy postai úton lehet elküldeni az egyletnek legkésőbb december 13-ig.   

A kupa díjátadóját december 14-én a Börzsöny Vulkántúra céljában, Királyréten tartják. 

A Hazajáró Egylet egyik elsődleges célja, hogy minél szélesebb közönségnek bemutassa a történelmi Magyarország szépségeit és motiválja az embereket a határon túli tájak megismerésére, felkeresésére és a természeti értékek felfedezésére.

FókuszbanErdélytermészetjárás