2024.04.20, Szombat
Liget Budapest: szeptembertől folyamatosan jönnek az átadók - videó
A Millenium Háza (fotók: Liget Budapest)

Liget Budapest: szeptembertől folyamatosan jönnek az átadók - videó

mti, magyarepitok.hu

2019.07.22. 13:11

A beruházás-sorozatban építkezéseiben a Bohn, az Épkar, a Fertődi Építő, a Magyar Építő, a Market, a WHB és a Strabag is szerepet vállalt.

Hirdetés

Látványosan halad a Liget Budapest projekt nemzetközi szinten is elismert óriásfejlesztés-sorozata. Miután tavasszal átadták az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) modern épületét (a beruházást munkálatait a Strabag-MML Kft. végezte el).

 

Friss videó a komplex várodsfejlesztés projektjeiről.

 

Most Baán László, a projekt miniszteri biztosa számolt be arról, hogy mi zajlik a fejlesztések során. Az Olof Palme Házat (más néven Millenium Házát), melyet az Épkar Zrt. újít fel szeptemberben átadják és szintén elkészül Budapest egyik legnagyobb és legkomplexebb játszótere is. A Komáromban található, de szintén a Liget Budapest részeként rekonstruált Csillagerőd munkálatai is befejeződnek (itt az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a West Hungária Bau Kft. a kivitelezők).

Elmondta: jövő év közepéig az összes nagyberuházás elkezdődik a Városligetben, a fejlesztések kétharmada pedig már most épül vagy elkészült, így várhatóan 2022-re valamennyi új épület állni fog.

 

Már átadták 300 ezer műtárgy ultramodern otthonát

A miniszteri biztos az OMRRK-val kapcsolatban kiemelte: a létesítmény Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményeként épült fel. Itt jelenleg a múzeumi technológia beépítésén, illetve a műtárgyraktárak felszerelésén dolgoznak, valamint a restaurátor műtermek berendezéseit építik és üzemelik be.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

"Az ultramodern épület kiemelt fontosságú a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum számára, hiszen ezeknek a

több mint 300 ezer darabos raktári anyagát fogja őrizni, végre a nemzeti kincsekhez méltó körülmények között."

- fejtette ki.

A Ligetbe látogatók tavaly már birtokba vehették a Vakok Kertjét, az ifjúsági sportpályákat és a kutyás élményparkot is, melyet több mint 300 ezren látogattak eddig meg. Rekordokat dönt a Magyar Építő Zrt. fővállalkozói munkájával felújított, október végén újranyílt Szépművészeti Múzeum látogatóinak száma is.

 

A Szépművészeti úzeum Román-csarnoka (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

 

Rózsakert mögött nyitja meg kapuit a Millenium Háza

Visszatérve a több mint 130 éves Olof Palme Házra, kiderült: a Zsolnay-kerámiákkal díszített épület ősszel Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyílik meg. Miután itt az Épkar már befejezte a homlokzati restaurációt, hamarosan elkészülnek a belsőépítészeti munkák is. A rózsakertbe augusztusban érkeznek a rózsatövek és megkezdődött az oda tervezett Zsolnay-szökőkút gyártása is.

 

 

A komáromi Csillagerőd rekonstrukciójával kapcsolatban a közlemény keimeli, hogy a komplexum környezetét is felújították, kiegészítve egy 7 ezer négyzetméteres kulturális központtal. Itt a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményének darabjai találnak otthonra, az intézmény 2020 első felében nyílik meg.

 

Dolgoznak a Néprajzi Múzeum különleges, homorú épületén is

A közleményben szintén megszólaló Gyorgyevics Benedek vezérigazgató a folyamatban lévő projektelemekről előre haladásáról tájékoztatott többek között. 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, mely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” díjat, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely utóbbi világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Itt az első feladatokat a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. kapta meg, a magasépítést pedig a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. vállalta el.

 

 

Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődnek a további munkálatok. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz.

 

Már a magasépítés zajlik a Magyar Zene Házában

Az egykori Hungexpo irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házánál már a magasépítési munkálatok zajlanak. A Szú Fudzsimotó által megálmodott különleges épületet a Magyar Építő Zrt. kivitelezi. Itt már elkészült az alaplemez és a belső oldali szigetelés, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalását végzik. Az épület egy éven belül szerkezetkész lesz.

 

 

Közel 1800 parkolóhelyet adnak át mélygarázsokban

Jól áll a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a 800 autót befogadó létesítményt várhatóan jövő nyáron átadják. Az autómentes Városliget érdekében további földalatti parkolók is épülnek: az Állatkerti körúton 700, a Hermina úton 275 férőhelyes létesítmény. A Kós Károly sétány forgalommentes promenáddá alakul át, ezzel napi 10-15 ezer autótól mentesül a Liget.

 

 

A sajtóközleményben emellett még a hamarosan megkezdődő építkezésekről is szó esik a közleményben. A japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálók előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós Városligeti Színház újjáépítése várhatóan 2019 végén, 2020 elején kezdődhet el.

Galéria

FókuszbanMagyar Építő ZrtBudapestWest Hungária Bau Kft.Liget Budapest ProjektStrabagközparkZÁÉV Építőipari Zrt.műemlékfelújításÉpkar Zrt.Bohn Mélyépítő Kft.zöldterületekFertődi Építő Zrt.