2024.07.23, Kedd
Átadták a Fővárosi Vízművek napelemparkját Csepelen
napi.hu

Átadták a Fővárosi Vízművek napelemparkját Csepelen

mti

2019.09.24. 16:08

Átadták a Fővárosi Vízművek új napelemparkját kedden a vállalat csepeli telephelyén, a beruházás a társaság 900 millió forintos Napelemes energiatermelési programjának keretében készült el.

A Fővárosi Vízművek üzemeltetéssel kapcsolatos kiadásainak mintegy 8 százalékát teszi ki a villamos energia költsége. A fővárosi önkormányzat támogatásával tavaly elindított Napelemes energiatermelési program egyszerre szolgálja a környezeti fenntarthatóságot, a vízellátáshoz szükséges energiaellátás biztonságát és a hatékonyságot - mondta az átadón Keszler Ferenc, a vízművek vezérigazgatója.

Ismertette: a vállalat öt budapesti gépházánál és békásmegyeri oktatási központjánál már telepítettek napelemeket. Az új, a csepeli ivóvízkezelő mű területén kialakított napelempark 220 kilowatt energia-előállítási kapacitással rendkezik.

A vezérigazgató elmondta, a számítások szerint kedvező, 9-10 év a program keretében megvalósuló beruházások megtérülése, de ennél gyorsabb is lehet.

A csepeli napelempark megvalósítását a tervezéstől az engedélyeztetésen át a telepítésig az Elmű-Émász vállalatcsoport tagja, a munkát közbeszerzésen elnyerő Elmű-Émász Solutions Kft. végezte. A napelempark által termelt áram a Fővárosi Vízművek csepeli telepe és a Csepel-szigeti víztermelő kutak energiaszükségletének biztosításához járul hozzá, ezzel részben megújuló energiaforrásra alapozva a vízellátást.

FókuszbannapelemCsepelBudapest