2024.03.19, Kedd
Így néz ki a teljes otthonteremtési program, rajt januárban
Fotó: MTI

Így néz ki a teljes otthonteremtési program, rajt januárban

mti

2020.10.30. 09:43

Új információként kiderült, hogy a leginkább keresett felújítási támogatás esetében 25 éves korig minősülnek gyereknek az otthon lakó leszármazottak.

Hirdetés

Január elsejével a gyakorlatban is elindulhat Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten. Novák Katalin öt elemből álló otthonteremtési programról tartott összegző sajtótájékoztatót: 

  • a gyermeket nevelőket és gyermeket tervezőket érintő áfacsökkentésről,
  • az áfamentességről,
  • az illetékmentességről,
  • az otthonfelújítási támogatásról
  • és a többgenerációs otthonteremtésről.


Akár nulla százalékos is lehet az ÁFA

Kifejtette: január elsejétől az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken. Ha viszont valaki családi otthonteremtési kedvezményt (csok-ot) is igénybe vesz, akkor az áfa 0 százalék lesz, oly módon, hogy az 5 százalékos áfát utólag lehet majd visszaigényelni. Ez a családok megtakarítása lesz majd - közölte.   

Példaként azt mondta: ha egy fiatal, három gyermeket tervező pár felveszi a babaváró támogatást, az 10 millió forintos kezdőtőke. A teljes áfamentességnek köszönhetően egy nettó 50 millió forintos ingatlan vásárlása esetén 13,5 milliót spórolhatnak meg.   


Ez az eszköz a legnépszerűbb

Az otthonfelújítási támogatás azoknak szól, akiknek már megvan a saját otthona, nem szeretnének költözni. Ők egy 6 millió forintos felújítás esetén 3 milliót tudnak visszaigényelni.   

A miniszter azt mondta: az eddigi visszajelzések alapján az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb. Ezzel kapcsolatban azt is bejelentette: a családban minden - a saját tulajdonú otthonban nevelt - gyermek számít 25 éves életkorig.

Ha pedig súlyosan beteg, folyamatos gondozásra szoruló gyermeket nevelnek a családban, és a gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosultak, akkor nincs életkori határ

- tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: ezt a támogatást egy család egyszer veheti igénybe.   


Az ingatlan értékének 4 százalékát jelentő illetéket sem kell kifizetni

Az otthonteremtési program negyedik eleme az illetékmentesség. Január elsejétől a gyermekesek, vagy gyermeket tervezők csokkal vásárolt ingatlan esetén illetékmentességet élveznek. Így az ingatlan értékének 4 százalékát jelentő illeték is a családok megtakarítása lesz.   

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter


Tájékoztató kampány indul

A program ötödik, a héten bejelentett eleme a többgenerációs otthonteremtés. Ez megteremti a lehetőséget, hogy jövő január elsejétől, aki beépíti egy családi ház tetőterét, igénybe veheti a csokot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet.   

Novák Katalin kérdésre válaszolva azt is mondta: az otthonteremtési programról terveznek egy tájékoztató kampányt, mert céljuk, hogy minél többen éljenek a lehetőségekkel.   


Öt év alatt több mint ezer milliárd forint támogatást kaptak a családok

A miniszter kiemelte: az otthonteremtési tervek most megvalósulhatnak. Céljuk, hogy minden gyermeket nevelő és gyermekvállalás előtt álló családnak segítséget nyújtsanak. Indoklása szerint ez azért fontos, hogy azok a fiatal párok is tudjanak otthont teremteni, akiknek nem rendelkeznek hozzá elegendő önerővel. Továbbá, hogy azok is előre tudjanak lépni, akiknek már megvan az otthonuk, hogy jobb körülményeket tudjanak teremteni gyermekeik számára. 

Novák Katalin kiemelte: a kormány az elmúlt öt évben több mint 600 ezer család otthonhoz jutását segítette. Öt év alatt több mint ezer milliárd forint támogatást adtak valamilyen formában a családoknak - jelentette ki.

Fókuszbancsaládotthonteremtési programtámogatáscsaládtámogatás