2024.03.29, Péntek
Megnyitotta kapuit a volt Club Aliga a nagyközönség előtt
Fotó: Bayer Property

Megnyitotta kapuit a volt Club Aliga a nagyközönség előtt

magyarepitok.hu

2023.05.17. 12:23

Ismételten lakossági tájékoztatót tartott a beruházó Pro-mot Hungária Kft. és a fejlesztő Bayer Property Zrt. a volt Club Aliga 47 hektáros területén tervezett beruházásokkal kapcsolatban, valamint a résztvevők megnézhették a májusban végén megnyíló új E-hajó és vitorlás kikötőt.

Hirdetés

A fejlesztés első projektelemeként elkészült a Balatonvilágos Aliga Port, amely 2023. május 31.-én megnyitja kapuit a hajósok előtt. A 213 téliesített hajóhellyel rendelkező, új okosmérővel felszerelt E-kikötő a Balaton legújabb kikötőjeként kezdi a nyári szezont.

 

 

 

 

A fotó a kivitelezés idején készült

 

A kikötő előregyártott tartószerkezete, járóelemei, és a térkövek a Viastein Kft. biharkeresztesi gyáraiban készültek. Az építés 8 hónap alatt, megfeszített vízi munkavégzéssel történt, speciális vízépítési eszközökkel. 

 

A fotó a kivitelezés idején készült

 

 

Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

A fejlesztők bemutatták a központi Agóra-tér végleges koncepciótervét, amelyben étterem, delikátesz, szuvenírbolt, borszaküzlet és bár, hajós és horgászbolt és egyéb szociális létesítmények, szolgáltatások kapnak helyet.

Ez az új közösségi tér, amely a terület központi része, valamennyi oda érkező számára egyaránt nyújt majd kulturált kikapcsolódási lehetőséget.

 

Az Agóra közösségi tér látványterve

 

Az építmények tervezett természetes anyaghasználata, terepviszonyokhoz illesztése és az áttört építészeti megoldások egyaránt biztosítják a harmonikus, tájba illeszkedő megjelenést. Része ennek a rövidtávú fejlesztésnek még a régi mozi felújítása, sportpályák, erdei sétányok, pihenőhelyek létesítése, szem előtt tartva, hogy minden pihenni vágyó megtalálja a számára megfelelő szórakozást.

 

Az Agóra közösségi tér látvényterve más szögből

 

Bemutatatták a tervezett közlekedési hálózatot, a teljes fejlesztési terület átjárható lesz. A parti sétány megmarad az uszodáig és a déli kikötőmóló teljes hosszában különleges „vízi” sétányként alakították ki. 

A Rózsa utca végén közzösségi térként magasparti kilátót és sétányt kíván létesíteni. A fejlesztés során megmaradnak a közparkok, azok nem vállnak beépítetté és nem lesznek felparcellázva.

 

Az Aligaliget térképe

 

Az balatonvilágosi magasparton tervezett lakóépület fejlesztés a löszfal szélétől több mint 50 méteres távolságra a csúszólaptól távol, a löszfal állékonyságát semmilyen módon nem befolyásolva kerülne elhelyezésre a talajmechanikai szakértői vizsgálatok és szakvélemények együttes figyelembevételével. A fejlesztő a löszfal „magaspart” alján, egyedi elrendezésben, az omlásveszélyes biztonsági zónán kívül kívánja a társasházakat megvalósítani.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A beruházó semmilyen beavatkozást nem tervez a löszfalon, így az sértetlenül magasodhat a Balaton fölé.

 

FókuszbanBalatonvilágosBayer PropertyClub AligaAliga PortAligaliget