2024.05.18, Szombat

Fórum a szakképzésről Cegléden

2016.05.07. 16:23

A duális szakképzés jelenéről és jövőjéről tartottak konferenciát Cegléden.

A duális szakképzés jelenéről és jövőjéről tartottak konferenciát - Azt szeretnék, hogy megfelelő számú és tudású szakember álljon a munkaerőpiac rendelkezésére - mondta el Cseresnyés Péter államtitkár a duális szakképzésről tartott konferencián.  A Ceglédi Városfejlesztési Kft. és az önkormányzat által közösen szervezett találkozón értékes információkat kaphattak a program jelenéről és jövőjéről a vállalkozók és a vállalatok képviselői.

A konferencián az országgyűlési képviselő, Földi László köszöntötte  a résztvevőket. Beszédében elmondta, hogy a munka becsületéről van szó, hiszen szakmunkások nélkül nem lenne sehol az ország. "Amikor arról van szó, hogy meg kellene szerelni, vagy ha házat építünk nem kapunk szakembert. Tehát egetverő fontosságú az, hogy a következő években a szakmunkás képzést a megfelelő a helyére tegyük." - mondta a térség képviselője.

A duális szakképzés elsődleges célja az, hogy megfelelő számú és nagy tudással rendelkező szakember álljon a munkaerőpiac rendelkezésére - mondta el Cseresnyés Péter, a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. "Bizonyos területein az országnak már munkaerőhiány van. S úgy tudom, az előzetes beszélgetések alapján hogy már Cegléden is ezzel a gonddal küzdenek vállalkozók, vagy bizonyos vállalkozások. Tehát ezért van szükség a szakképző rendszer átalakítására. Igazán majd 2016. szeptember 1-jétől fog az új struktúra teljesen kiteljesedni, elindulni." - fogalmazott Cseresnyés Péter.

A program elindulása óta a tapasztalatok nagyon jók. A tanulók ilyen formában sokkal jobban megértik és elsajátítják az adott szakmát. A duális képzés lényege az, hogy azoknak az iskoláknak a tanuló, melyek kapcsolatban vannak különböző cégekkel a gyakorlati képzés egy részét az üzemekben végezhetik el. A konferencia vendége volt a Cegléd és Térsége Vállalkozói Szövetségének (CEVASZ) elnöke, Szeleczki László is. Előadásában elmondta: a tagjaik közé tartozó vállalkozók még nem érzik a duális szakképzés hatásait. "Bizonyosan mondhatom, hogy a probléma nem kicsi. A gond, amit meg kell oldani, az gyakorlatilag ott tart, hogy bizonyos vállalkozásaink mindennapi életében, és a működésében jelent problémát. Ez a probléma a szakemberek hiánya." - világított rá a helyzetre a CEVASZ elnöke.

Az oktatást, a szervezeteket és a menedzsmentet is fejleszteni kell, illetve nagyon fontos kérdés a cégek továbbadása, öröklése - tette hozzá az elnök. Cegléd és kistérségének nagyon szép kilátásai vannak a jövőre nézve. Komoly lehetőségek előtt állunk - fogalmazott a beszédében a polgármester, Takáts László. "Tudom, hogy milyen komoly problémát jelent a szakképzett munkaerő kérdése. Én bízom, benne hogy az együtt gondolkodás, ami már hónapokkal ezelőtt elkezdődött és minden kimondott szó megfelelő táptalajt talál." - hangzott el a zárszóban.

Az államtitkár ellátogatott az egyik helyi céghez is. A Ceglédi Kovácsüzemet mutatták be neki, ahol megtekinthette a különböző munkafolyamatokat.

forrás: cegled.hu

Galéria

CeglédHelyimunkaerőpiacduális szakképzés