2024.03.29, Péntek

Összekötik a 2-es metrót és a gödöllői HÉV-et

magyarepitok.hu

2016.07.25. 11:54

A projekt egy szárnyvonallal Rákoskeresztúrt is közelebb hozza, emellett a HÉV teljes felújítása is bekerült a tervek közé.

Hirdetés

Kiírták a közbeszerzést a 2-es metró és a gödöllői HÉV-vonal összekötésének, továbbá a rákoskeresztúri metrószárnyvonal megépítésének előkészítésére – értesült az iho.hu.

 

2-es metró és a gödöllői helyiérdekű vasút összekötése az Örs vezér terénél már 2005 óta szerepel a főváros tervei közöttt. A BKK a projekt fontosságát azzal támasztja alá a honlapján, hogy az érintett településrészek lakossága 150 százalékkal nőtt az elmúlt 15 évben. A fejlesztés napi 40 ezer utasnak hozna menetidő csökkentést, a Gödöllő és a Déli pályaudvar közötti menetidő például az előzetes számítások szerint 30 százalékkal csökkenne.

 

Új megállóhelyek és új nyomvonal

A beruházás másik része az Örs vezér tere környéki Rákosfalva és Rákoskeresztúr kötöttpályás elérhetőségét célozza meg, az ehhez szükséges projekt előkészítésével. A BKK honlapján nyilvánosságra hozott elképzelés szerint a rákoskeresztúri szárnyvonal Rákosfalvánál, a Körvasútnál ágazna ki az akkorra már összekötött M2-es metró és a H8-as hév nyomvonalából. A XVII. kerület, vagyis Rákoskeresztúr központjából a belvárosig tartó menetidő mintegy 30 százalékkal csökkenne a beruházással.

A BKK a projektekről beszámoló közleményében a gödöllői HÉV leendő felújítását is részletezi. Eszerint a megváltozott igényeknek megfelelően áthelyezik a megállóhelyeket, megújulnak a sínek és a kapcsolódó létesítmények, különszintű átjárók és P+R, illetve B+R parkolók jönnek létre.

 

Ötmilliárdos előkészítés vezeti fel a fejlesztést

A közbeszerzést a közlekedésfejlesztési projekt előkészítésére írták ki, tartalmazza:

  • a már elkészült megvalósíthatósági tanulmány és tanulmánytervek felülvizsgálatát, kiegészítve a rákoskeresztúri szárnyvonal részletes tanulmányával;
  • elvi előzetes típusengedély megszerzését;
  • engedélyezési tervek készítését;
  • hatósági engedélyek megszerzését;
  • kiviteli tervek készítését;
  • kivitelezésre irányuló dokumentáció elkészítését.

A fenti tervek készítése során vasúti pálya, perontervezés, vasúti jelző, biztosítóberendezés, környezetrendezés, közúttervezés, közműtervezés, műtárgytervezés, továbbá a műszaki leírásban részletesen meghatározott tervezési feladatok elvégzése szükséges.

A projekt becsült értéke ötmilliárd forint, az ajánlatokat 2016. augusztus 24-éig várja a BKK.

GödöllőGazdaságHÉVmetró