2024.04.18, Csütörtök

Megjelentek a 80 milliárdos Pest megyei fejlesztés első kiírásai

mti

2016.12.22. 08:39

A helyi kkv-k 20 és 100 millió forint közötti összegekhez juthatnak telephelyük felújítására, míg az önkormányzatok belterületi útjaikat fejleszthetik hazai forrásból.

Hirdetés

Megjelent az első két pályázati felhívás, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási program részeként hirdet meg. A két felhívás keretében a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfejlesztésére 1,4 milliárd forint, míg önkormányzati belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására 3,5 milliárd forint lesz elérhető.


Útépítés, útfelújítás, telephelykiváltás a programban

A telephelyfeltételek javítására irányuló pályázat célja, hogy elősegítse a Pest megyei vállalkozások meglévő telephelyeinek átalakítását, modernizációját és bővítését, a nem megfelelő telephelyek kiváltását. Az 1,4 milliárd forint támogatási keretből egyenként 20-100 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei vállalkozások.    

A belterületi utak gazdaságfejlesztési felújítását támogató felhívás a Pest megye területén lévő, önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítését, felújítását és korszerűsítését segíti. A 3,5 milliárd forintos pályázati keretre Pest megye települési önkormányzatai pályázhatnak, egyenként 20-150 millió forint értékű projektekkel.


Jövőre további 25 milliárdra lehet pályázni

A pályázatokat 2017. január 23-tól lehet benyújtani. Az NGM 2017-ben további 25 milliárd forint értékben tervez pályázati felhívásokat meghirdetni Pest megyei támogatási program keretében. A felhívások tartalmáról és ütemezéséről a tárca folyamatosan egyeztet a Pest Megyei Önkormányzattal.

Mivel Pest megye a régió viszonylagos fejlettsége miatt szinte semmilyen forrást nem kap az Európai Bizottságtól fejlesztésekre, a kormány korábban úgy döntött, hogy 2021-ig 80 milliárd forintot biztosít a megyének hazai forrásból. Hasonló célt szolgál Közép-Magyarország régió kettéválasztása is: 2020 után Pest megye a fővárostól külön, valós fejlettségének megfelelő mértékben, az ország más megyéivel azonos feltételek mellett férhet hozzá az európai uniós forrásokhoz. 

Gazdaságpályázat