2024.04.20, Szombat

Rohamtempóban terjeszkedik a magyar biogazdálkodás

pestpilis.hu

2017.02.03. 17:24

Egy év alatt közel 70 százalékkal nőtt a biogazdálkodással megművelt területek nagysága Magyarországon.

Hirdetés

A biogazdálkodást fenntartó gazdaságok száma kétszeresére nőtt Magyarországon – adta hírül a Földművelésügyi Minisztérium. A közleményből az is kiderül, hogy 2015-ben 120 ezer hektáron, addig 2016-ban már 200 ezer hektáron folytattak biogazdálkodást.

A tendenciáról a tárca vezetője, Fazekas Sándor a gödöllői Szent István Egyetemen tartott konferencián számolt be. Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzetét elemző rendezvényen a miniszter hangsúlyozta, a termelésnek a vásárlói igényekhez kell igazodnia. „Ezeknek a termékeknek mindenképpen hagyományosnak, egészségesnek, GMO-mentesnek és természetesnek kell lenniük” – fogalmazott a politikus.


64 milliárd ösztönözte a biogazdálkodást

Hozzátette, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) már több száz céggel, kiépített kutatói hálózattal szolgálja azt a célt, hogy olyan tudással rendelkezzünk, amely biztosítja e termékek folyamatos piaci megjelenését.  

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában elmondta, eddig 64,38 milliárd forintot biztosítottak a biogazdálkodásra való áttérésre, fenntartásra, a hagyományos keretek között művelt területek öko művelésének ösztönzésére.

GödöllőGazdaságbiogazdaságélhető élet