2024.03.28, Csütörtök

Folytatódik Pest megye felzárkózása: közel ötmilliárd egészségügyre

2017.08.25. 08:07

Az uniós forrásokból kimaradó térség hazai támogatásból fejleszthet: házi-, iskola- és fogorvosi épületek újulhatnak meg, illetve épülhetnek.

Hirdetés

Csütörtöktől az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére pályázhatnak a Pest megyei önkormányzatok. A rendelkezésre álló 4,8 milliárd forint támogatási keretből egyenként 10-200 millió forint támogatásra adhatnak be jelentkezést a települések.


Mire lehet pályázni?

A pályázaton meglévő épületek, épületrészek fejlesztésére, valamint új épület kialakítására lehet pénzt nyerni az alábbi területeken:

  • az alapellátáshoz tartozó háziorvosi szolgálat,
  • a fogorvosi szolgálat,
  • ügyeleti ellátás,
  • a védőnői szolgálat.

Emellett a működő iskolaorvosi rendelők infrastruktúra-fejlesztésére is lehetőség van.

A forrásból megvalósuló projektek egyike Göd helyzetét javítaná, ahol a polgármester nemrég jelentette be, hogy a város pályázati úton szeretne új orvosi rendelőt építeni a termálfürdő közelében.


2020-tól már érvényesülnek a valódi erőviszonyok

A csütörtökön megnyíló 4,8 milliárdos keret annak a 80 milliárd forintos célzott pénzügyi támogatásnak, amit a kormány a Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire szán 2021-ig. A programmal a kabinet azt kívánja ellensúlyozni, hogy a közép-magyarországi régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá a 2014-2020 közötti időszakban. 

A kormány korábban már döntött a közép-magyarországi régió kettéválasztásáról, így 2020 után Pest megye már valós fejlettségének megfelelő mértékben, a konvergenciarégiókkal azonos feltételek mellett férhet hozzá az uniós forrásokhoz.

Gazdaságegészségügy