2024.07.27, Szombat

Újjászületett Érd-Ófalu 111 éves ásványvizes kútja

erdmost.hu, erdioldal.hu

2017.04.21. 18:12

A vizéhez pedig nevet keresnek, hogy kérelmezni lehessen az ásványvízzé minősítését.

Hamarosan átadják Érden az ófalusi ásványvizes kutat, amit a közelmúltban újra fúrtak és a környezetét is teljesen átalakították – írja az erdmost.hu. Az érdi önkormányzat úgy döntött, hogy kérelmezi a kút vizének ásványvíz-minősítését, ehhez el kell nevezni a kutat. Ezért pályázatot hirdettek, melyen a fogyasztók adhatnak nevet a víznek.

A projektről beszámoló sajtótájékoztatóján T. Mészáros András polgármester emlékeztetett, a 111 éves kút rendbe tétele már régóta időszerű volt, erre célra adománygyűjtés is zajlott, 3,8 millió forintot előteremtve. Az újra fúrására azért volt szükség, mert a régi elrozsdásodott, és a felhozott vízbe talajvíz is került.

A kút elnevezéséhez az ötleteket a [email protected] címre várják május 1-ig.

Az Érd déli részén fekvő Ófaluban évtizedek óta járnak a kútra az ott élők, flakonokban, kannákban viszik haza a föld mélyéből feltörő vizet. Az kút vize kiváló minőséget képvisel, nátrium-hidrokarbonátos, kloridos, szulfátos, radontartalma is említésre méltó. A benne lévő bromid és jodid ion szintje ugyancsak jelentős, a fluorid ion pedig már kifejezetten magasnak számít, mindezzel együtt bárki fogyaszthatja.

Az érdi gyógyvíz számos betegség kezelésére alkalmas. Reumatikus és degeneratív elváltozások, izomgörcsök, valamint reflux esetén is ajánlott.

ÉrdFókuszbanivóvíztermálvíz