2024.03.29, Péntek

Átlagosan 14 millió forinttal olcsóbb az önállósodás vidéken

pestpilis.hu

2017.09.14. 15:19

Sok Y-generációs fiatal szeretne saját otthont, de nagyméretű lakást leginkább csak a negyvenes korosztály vásárol.

Hirdetés

A rendszerváltás óta eltelt évtizedek demográfiai változásai már a lakásvásárlási szokásokra is hatással vannak – derül ki az OTP Ingatlanpont csütörtöki közleményéből. A magyar anyák ma átlagosan 28-29 évesen hozzák világra első gyermeküket, a nagycsaládossá válás ideje a szülők késő harmincas éveire tehető. A nagyobb lakások iránti keresletnövekedés ugyanakkor nem nekik, hanem a 40-49 éves korosztálynak köszönhető, mivel ők azok, akik lakásvásárlásra többet tudnak fordítani, átlagosan 24,6 millió forintot.

A fiatalabb korcsoport – az alacsonyabb ár miatt – részben a rosszabb állapotú, alacsonyabb árú, előnytelenebb lokációjú ingatlanok közül válogat. A különbség Budapest és vidék között azonban óriási. A KSH statisztikái szerint Budapesten március végén átlagosan 700 ezer forinttal került többe egy ingatlan, mint 2016 decemberében, és míg egy budapesti fiatal átlagosan közel 18 millió forintért, addig községben élő kortársa 4,2 millió forintért juthat hozzá első ingatlanához.

„Ez egy fontos Y-generációs kérdéssé vált. A kutatási adatok szerint minden ötödik költözés célja az önállósodás, ami a fiataloknak rendkívül fontos. Ők azok, akik bérlésben is sokkal szívesebben gondolkodnak, miközben például Magyarországon a sikeres életkezdés fokmérője a saját ingatlantulajdon. Az adásvételeknek is jelentős részét teszik ki a kislakás-vásárlások” – értékel Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

 

Időskorban is jellemző a kisebb lakásba költözés

A kisebb lakások a népszerűek a senior korcsoportban is, akiknek a méret mellett a jó közlekedés, a felújított állapotú ingatlan a fontos. A 65 évesnél idősebb párok harmada, az egyedülállók több mint fele költözik a korábbinál kisebb értékű és kisebb alapterületű ingatlanba. Ez azonban nem feltétlenül jelent olcsó vételárat: míg vidéken 8-10 millió forintért, a fővárosban átlag 20 millióért vásárol magának ingatlant a 60 év feletti korosztály.

Ami a jövőbeni kilátásokat illeti, a hazai lakáspiac dinamikus növekedése mérséklődő tempóban, de tovább folytatódik az év hátralévő részében is. A forgalom volumene nem csökken, tavaly 146 ezer lakás talált gazdára, amely már megközelíti a 2008-as gazdasági válság előtti évek adatait. Jövőre akár 170 ezer tranzakció is lehet a piacon az OTP Ingatlanpont szakértője szerint.

Gazdaságingatlanárak