2023.11.29, Szerda

A legrosszabbul fizetett területeken emelkedtek a legtöbbet a bérek

MTI

2017.10.03. 16:57

Ugyanakkor a vendéglátás és szociális ellátás területén még így is csak a bruttó 200-220 ezer forint körüli szintet érik el.

Hirdetés

A legrosszabbul fizetett és a legnagyobb hiánnyal küzdő területeken volt idén a legmagasabb a bérnövekedés az elmúlt évekhez képest, de a fizetések még mindig messze elmaradnak a húzóágazatoktól - derült ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu online kutatásából. A Workania keddi közleményében ismerteti, hogy a bérek az egy évvel ezelőtti átlaghoz képest az alábbi mértékben nőttek:

  • a szociális ellátás területén 25 százalékkal (itt egy éve bruttó 175 ezer forint volt az átlag),
  • a vendéglátóiparban 18 százalékkal,
  • a szálláshelyeken és az építőiparban 16 százalékkal,
  • a fafeldolgozás és bútorgyártásban 19 százalékkal,
  • a közlekedés és logisztika területén 16 százalékkal,
  • a postai és futárszolgáltatóknál, valamint a kiskereskedelemben átlagosan 15 százalékkal.

 

A legrosszabbul fizetett területek azok, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány

A vendéglátóiparban havi bruttó 200 ezer forint az átlagbér, a szociális ellátásban 216 ezer, a szállodaiparban, valamint a postai és futárszolgálatok területén 240 ezer forint. Az iskolákban átlagosan 245 ezer forintot fizetnek, a kórházakban 250 ezret, a kiskereskedelemben pedig 280 ezret. A szintén nagy munkaerőhiánnyal küzdő feldolgozóipar (340 ezer forint), az építőipar (315 ezer forint) és a logisztika (312 ezer forint) a középmezőnyben helyezkedik el.

 

Az IT és a tanácsadó cégek dolgozói keresnek a legjobban

A felmérés szerint a legmagasabbak a magyar átlagbérek az információs technológiák, programozás és internetes portálok területén, az ilyen cégeknél dolgozók átlagosan bruttó 470 ezer forintot keresnek. A második helyen a tanácsadó és konzultációs cégek állnak 450 ezer forintos átlagbérrel, míg a telekommunikáció és távközlés területén átlagosan 440 ezer forintot fizetnek a dolgozóknak. Havi bruttó 400 ezer forint felett keresnek a bankoknál, biztosítóknál, egyéb pénzügyi vállalatoknál, valamint a kutatás-fejlesztés területén.

A 10 legjobban fizetett iparág közé bekerült még az autó- és járműgyártás, a papírtermékek gyártása, a vegyi- és gyógyszeripar, valamint az energetika.

Gazdaságmunkaerőpiacbérek

Ajánljuk még