2024.04.27, Szombat

Folyamatosan nő a magyar cégek aránya hazánkban

pestpilis.hu

2018.05.14. 13:52

A növekedés főleg a nagyobb vállalatok közt jelentkezik: az 1 milliárdosnál nagyobb társaságoknál öt év alatt 40-ről 35 százalékra esett a külföldiek aránya.

Hirdetés

Az Opten Gazdasági elemzése hasonló folyamatra világított rá, mint ami a dualizmus korában játszódott le Magyarországon. Akkor a külföldi tőkét fokozatosan elkezdte kiváltani a magyar, a folyamatnak az országot végül feldaraboló világháború vetett véget.

Az Opten most arról számolt be, hogy az elmúlt évben mind abszolút értékben, mind arányaiban csökkent a külföldi cégek száma hazánkban, illeszkedve az elmúlt 6-7 év trendjébe.

Jelenleg 43 ezer külföldi tulajdonossal rendelkező cég működik hazánkban, ami 6 ezerrel kevesebb, mint a 2011-es érték.

A nemzetközi érdekeltségű cégek aránya fokozatosan csökken, és ez különösen igaz a 100 millió Ft feletti és az 1 milliárd Ft feletti árbevételű szegmensekben. Ezen szegmensekben évente nagyságrendileg 0,5 százalékponttal csökken a külföldi cégek aránya, így 6 év alatt már 3 százalékos az esés.

A 100 millió Ft feletti szegmensben 14,3 százalék a legalább 1 külföldi tulajdonossal rendelkező cégek aránya, ami 3 százalékpontos visszaesés a 2011-es értékhez képest. Az 1 milliárd feletti éves árbevételű cégeknél az arány 35,1 százalék, ami majd 5 százalékpontos visszaesés a hat évvel korábbi értékhez képest.

Gazdaságvállalkozásgazdasági elemzések