2024.03.28, Csütörtök

Kivételesen nagyot léptek a fővárosi hotelek

portfolio.hu

2018.05.24. 16:44

A budapesti szállodák növekedésüket az egyre jelentősebb Airbnb kínálat ellenére tudták elérni.

Hirdetés

Az egyre erősödő turizmusnak köszönhetően a közép-kelet európai hotelpiac gyors növekedésen ment keresztül az elmúlt három évben – derült a Colliers International legújabb szállodapiaci tanulmányából, amit a Portfolio szemlézett.

A régión belül Budapest hotelpiaca kivételes előrelépést tudott elérni az egy kiadható szobára jutó szobaár bevétel növekedésében, megelőzve ezzel a régió kulcsszereplőit.

Emellett jelentős számú - 2500 hotelszobát érintő - hotelfejlesztést jelentettek be a fővárosban. Ez a kiemelkedő mennyiség főként a turisztikai szektor bővülésének köszönhető. 2017-ben ugyanis rekordszámú - 8,9 millió - külföldi turista érkezett Budapestre, ami 6,9%-kal haladja meg a 2016-ban érkező külföldi látogatók számát.

A budapesti vendégéjszakák közel 90%-át a külföldi vendégéjszakák teszik ki.

A fővárosi hotelek növekedésüket az egyre jelentősebb Airbnb kínálat ellenére tudták elérni. A kutatásból kiderül, hogy Budapest az Airbnb szálláskínálat/hotelkínálat arányát tekintve már egy érett piacnak tekinthető, mivel ez az arányszám már majdnem eléri a londoni szintet.

Jelenleg a belvárosi középkategóriás hotelek a szállásmegosztó oldal fő versenytársai. Ez a helyzet hamarosan megváltozhat, amikor bevezetik az Airbnb prémium szolgáltatásait, az úgynevezett Airbnb Beyondot, valamint az Airbnb Plus-t. Ezek ugyanis már kifejezetten prémium szálláshelyeket fognak kínálni - mondta Steinfeld Tamás, a Colliers International piackutatási igazgatója.

GazdaságBudapestHotelszálloda