2024.04.25, Csütörtök
Búcsút inthetünk a kódoknak: jön az ujjlenyomatos bankkártya
Illusztráció (pexels.com)

Búcsút inthetünk a kódoknak: jön az ujjlenyomatos bankkártya

portfolio.hu

2018.10.22. 13:24

A franciák már tesztelnek, de a Mastercard is előállt hasonló technológiával.

Hirdetés

A francia Societe Generale bank már tesztel egy olyan bankkártyát, amelyen beépített ujjlenyomat-olvasó biztosítja, hogy ne kelljen PIN-kódot beírni, ha érintéssel fizetünk egy kártyaterminálnál – olvasható a Portfolio cikkében.

A francia nagybank beépített ujjlenyomat-olvasós bankkártyája bármekkora összegnél PIN-kód nélkül lehetővé teszi az érintéses fizetést, a plasztik az Idemia nevű fejlesztőcég technológiáját használja.

Nincs szükség más hitelesítésre

Amikor az ügyfelek megkapják a kártyájukat, saját maguk rögzítik az ujjlenyomatukat, amelynek adatait a bankkártya tárolja és hitelesíti. Ezáltal semmilyen plusz eszközre nincs szükség sem a kereskedő, sem az ügyfél oldalán az ujjlenyomatos fizetéshez.

A kártya egyébként normálisan működik minden egyéb megszokott fizetési helyzetben, vagyis bármelyik hagyományos terminállal, ATM-en vagy online környezetben ugyanúgy használható, mint a hagyományos kártyák.

Nem csak a franciák tesztelnek

Hasonló ujjlenyomatos technológiát korábban már bemutatott a Mastercard is, a kártyatársaság tavaly tavasszal bemutatott plasztikja ugyanakkor nem érintéses (NFC-s), illetve az adatokból készített sablont a bank egy adatbázisban tárolja.

GazdaságkereskedelemBankvásárlás