2024.07.13, Szombat
Workshopon tanulható a kétszintes ház fapanelekből való kivitelezése
JAF Holz

Workshopon tanulható a kétszintes ház fapanelekből való kivitelezése

JAF Holz

2019.10.25. 07:44

November elején Budapest közelében tart bemutatót tervezőknek és kivitelezőknek Európa legnagyobb faépület szakértője.

November elején Budapest közelében tart bemutatót tervezőknek és kivitelezőknek Európa legnagyobb faépület szakértője, a JAF Holz.

Az eseményre ezen a linken lehet regisztrálni: Regisztrálok az ingyenes bemutató eseményre

Az osztrák központú, 70 éves múltra visszatekintő JAF Holz Pest megyében egy CLT, azaz cross-laminated timber-technológiával épülő, vagyis rétegragasztott fapanelekből készülő ház építkezésén tart bemutatót. A kevesebb mint egy hónap alatt felépülő családi ház munkafolyamataiba nyerhetnek betekintést az eseményre regisztráló szakemberek.

Nincs könnyű helyzetben, aki ma családi házat építtetne, a kivitelezés költségei és a munkaerőhiány alaposan megnehezítik a megvalósítást. A falpaneleket alkalmazó technológiának köszönhetően azonban hetekre csökkenhet a szállítás és a kivitelezés ideje.

Magyarországon a JAF Holz rendelkezik a legtöbb tapasztalattal a faelemekből épült házak terén. Tömör fapaneljeik magas szilárdsági kategóriájú fenyődeszkákból készülnek, melyeket rétegenként – hossz, illetve keresztirányban - elforgatva ragasztanak össze, a nagy teherbírású panelekből falak, födémek és tetők építhetők, egy komplett épületváz állítható össze.

 


Ezek a rétegragasztott fapanelek előnyei

A CLT a fa minden pozitív tulajdonságával rendelkezik, szárazon és gyorsan építhető, kiváló hő- és hangszigetelő, rögtön terhelhető, a szerkezetek panelosításával pedig minimálisra lehet csökkenteni az építkezéssel járó hulladékmennyiséget is.

A JAF Holz az ügyfélre szabott, kész méretre gyártott elemeket 4-6 hét alatt szállítja, majd egy-két hét alatt már szerkezetkészre szerelhető a tervezett épület.

A hagyományos (tégla) építkezési módhoz képest vékonyabb CLT falszerkezeteknek köszönhetően plusz lakófelületet nyerhetünk, míg könnyebb súlya miatt alapozási és szállítási költségeket is csökkenthetünk. A fejlett precíziós CAD/CAM technológiának köszönhetően a legkorszerűbb CNC gépekkel alakítják ki a mm pontos elemeket a nyílásokkal együtt, így a nyílászárók is korábban rendelhetőek. A BIM modellezés lehetővé teszi az építési folyamatok részletes megtervezését akár a daruzási tervvel együtt. A CLT szerkezetek maximális tervezési hatékonyságához mérnöki támogatást, statikai, épületfizikai és tűztechnikai építési megoldásokat is tud biztosítani a JAF Holz.

 


Környezetbarát és egészséges életteret biztosít

A workshop folyamán bemutatott Pest megyei épület hármas tagolású, helyet kap benne egy lakóingatlan 4 hálóval, valamint egy nagyobb műhely és egy lakásétteremként funkcionáló lakrész is.

"Utánanéztem a külföldi szakirodalomban, és nagyon meggyőzött. Gyors, nem könnyűszerkezetes, nem repedeznek a falak, földrengésbiztos, jobb a tűzállósága a betonnál, passzívház technológia, környezetbarát, egészséges élettér" – értékelt Penczi András, kivitelező-tulajdonos, akinek Pest megyei házának építéséhez invitálja a faipari cég a tervezőket és kivitelezőket élő demonstrációra.

“A CLT-panel betonszilárdságú anyag és nem csak nyomásra dolgozik, mint a beton. Ebből kifolyólag a 10 centiméteres fa fal a 30-as téglafallal vetekszik” – fejtette ki Dr. Merczel Dániel, vezető tervező, műszaki igazgató (ARC-S Group).

A linkre kattintva Penczi András és Dr. Merczel Dániel mutatja be röviden az épülő házat, illetve osztják meg tapasztalataikat, valamint a november első hetére tervezett ingyenes eseményre – a Pest megyei ház helyszíni bemutatására és bejárására – is itt lehet regisztrálni: Regisztrálok az ingyenes bemutató eseményre.

Ajánljuk még