2024.05.21, Kedd

Gödön épít gyárat a Samsung

2016.06.08. 16:00

Eldőlt, hogy az ázsiai multi Magyarországon gyárt akkumulátorokat elektromos autókhoz.

Eldőlt, hogy az ázsiai multi Magyarországon gyárt akkumulátorokat elektromos autókhoz.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Göd közigazgatási területén épülő akkumulátorgyár projektjét, ami a Samsung beruházásában valósul meg.

A koreai cég szándékát márciusban egybehangzó sajtóhírek erősítették meg, eszerint a Samsung már akkor azt tervezte, hogy Európába telepít akkumulátor-gyártást. Akkor még csak az előkészítő tárgyalások folytak, a több európai helyszínt is megvizsgáló cég delegációt küldött Magyarországra a lehetőségek feltérképezésére, a Közlönyben megjelentek tanúsága szerint a döntés mára véglegesedett.

A Samsung korábban képcsőgyárat üzemeltetett a gödi telephelyen, ám a plazmatechnológia hanyatlása után a 2012-ben még 76 milliárdos árbevételű Samsung SDI Magyarország Zrt. 2014-ben bezárta a gyárat.

A 322 ezer négyzetméteres gödi gyárat azonban megtartották, így most van hol berendezni az újfajta gyártást.

A Samsung döntése mögött az állhat, hogy valamennyi európai autógyártó nagy lendülettel fejleszti elektromos autóit, így az akkumulátorok jelentősége folyamatosan nő. Az Audi például a közelmúltban jelentette be, hogy hamarosan piacra dobja a 500 kilométeres hatótávú, tisztán elektromos személyautót. A Volkswagent vezető Herbert Diess a német DPA hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy jövőben az akkugyártási kapacitás érték lesz. A trend erősödését az is jelzi, hogy az amerikai Tesla hamarosan elkezdi az olcsóbb elektromos autók tömeggyártását, ehhez pedig Közép-Európában tervez gyártóüzemet létesíteni. Szlovákia mellett hazánk is versenyben van a beruházásért, ami óriási lökést adhatna az elektromos autózásnak.

forrás: magyarepitok.hu

Galéria

FókuszbanautóiparGöd