2024.04.25, Csütörtök

Az év madarát is megsimogathatjuk a cinkotai Naplás-tónál

orientpress.hu

2016.08.17. 11:43

Madárgyűrűzési akciót tart augusztus 25-ig a Magyar Madártani Egyesület Cinkotán, az érdeklődőknek fotózásra és állatsimogatásra is van lehetősége.

Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja harmadik alkalommal szervez nyári madárgyűrűző akciót Budapesten: a cinkotai Naplás-tónál augusztus 13. és 25. között várja az érdeklődőket hétköznap és hétvégén is. A tábor a Naplás-tó déli gátján, a sorompó mögött kezdődő aszfaltozott úton, gyalog közelíthető meg mintegy 250 méteres sétával.

Az MME közleménye szerint a madarak befogása és gyűrűzése naponta hajnaltól délelőtt 10 óráig, illetve délután 17-18 órától naplementéig tart az időjárástól függően (25-én, az utolsó napon csak délelőtt lesz madárbefogás, ezt követően bontanak tábort). Esős időben a gyűrűzés minden esetben szünetel. A napi munka és a látogatás menete az óránkénti hálóellenőrzések köré szerveződik.

Az érdeklődők a madártani szakemberek vezetésével a hálókat is megtekinthetik, segédkezhetnek a kézre került madarak szállításában, majd részesei lehetnek a gyűrűzésnek. Ennek végén lehetőség van fotók készítésére és állatsimogatásra.

A tavalyi évben 34 faj mintegy 430 egyede került kézre az ideiglenes gyűrűzőtáborban, köztük olyan ritkaságok, érdekességek, mint a ritkán látható haris (az idei év madara), a nyaktekercs vagy zöld küllő.

HelyiMagyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületCinkotaharis