2024.03.29, Péntek

Tartalékosok Püspökszilágyon

honvedelem.hu

2016.08.05. 11:24

A kiképzés öröm és kihívás is volt, jól érezte magát a nem erre a célra szolgáló alakulat.

Hirdetés

Első alkalommal vonultak be kiképzésre önkéntes műveleti tartalékosok - összesen csaknem százhúszan - az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz. Felkészítésük során a püspökszilágyi lőtéren az alapvető fegyverfogásokat sajátították el. 


Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál első alkalommal rendeznek kiképzést önkéntes műveleti tartalékosok számára. „Nagy megtiszteltetés, hogy dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök az alakulatot jelölte ki erre a feladatra” – mondta el a püspökszilágyi lőtéren Mikus György őrnagy, a dandár Hadműveleti és Kiképzési Főnökségének kiképzési részlegvezetője augusztus 4-én. A feladat nagy kihívásnak számít, hiszen a fővárosi helyőrség alakulata alapvetően nem kiképzésre van berendezkedve. Ugyanakkor emberei számára a kiképzés öröm és kihívás is, mert jó érzés leendő katonákkal foglalkozni. 

Püspökszilágyi tartózkodásuk alatt a tartalékosok a gépkarabély és pisztolylövészet fortélyaival ismerkedtek, valamint kipróbálhatták magukat egy imitált harci szituációban is, amely során járőrüket ellenséges tűz alá vették.  
 


„A családomban nagy hagyománya van a katonai szolgálatnak. Mindkét nagyapám tiszt volt a Horthy-érában. A hazám és a családom védelmében döntöttem úgy, hogy tartalékos szolgálatra jelentkezem” – fogalmazott Schliz András kétszeres kickbox-világbajnok.  

Századtársa, Sellyei Diána szerint a kiképzés eddig igencsak hasznosnak bizonyult. „Nagyon jól éreztem magam, számtalan olyan kihívással szembesültem, amivel a civil életben nem. Akár a gyakorlatok, akár az elméleti foglalkozások során rengeteg olyan információ hangzott el, ami azon kívül, hogy nagyon érdekes volt, az ember tudását bővíti” - mondta. 
 

forrás: honvedelem.hu