2024.04.20, Szombat

Ünnepi megemlékezés a 250 éve felszentelt Barátok templomában

vac.hu

2016.08.01. 07:00

Az ünnepségen bejelentették, hogy új funkciót kap a patinás kolostorépület.

Hirdetés

Ünnepi megemlékezést tartottak a váci ferences templomban (Barátok temploma) annak emlékére, hogy 250 éve szentelték fel a középkori alapokon nyugvó barokk isten-házát.

Az esemény programjában négy előadást hallhattak az egybegyűltek: Varga Lajos segédpüspök a barokk kor liturgiáját, dr. Prokopp Mária művészettörténész a XVIII. században az ország számos helyén feladatokat kapó Falkoner festőiskola tevékenységét, dr. Vukov Konstantin építészettörténész a török kor utáni ferences építkezések jellemzőit, Soós Sándorné dr. Veress Rózsa pedig Telek József ferences teológus prédikációit állította a középpontba.
Szót kapott Lachegyi Máté frissen végzett művészettörténész is, aki a Barátok temploma ikonográfiájáról írta szakdolgozatát, amiből - kibővített formában - hamarosan könyv készül. 
Az eseményen a város önkormányzatát Fördős Attila polgármester képviselte.

Az évforduló alkalmából emléktábla került a templom folyosójának falára a 300 éve született Telek József tiszteletére, a jeles prédikátor szónoklatait annak idején zömmel Vácott nyomtatták ki, egyik fő műve "A Boldogságos Szűz Mária tizenkét tsillagú koronája" című fordításkötet.
P. Tömördi Viktor szerzetes atya, templomigazgató az ünnepi eseményen bejelentette, hogy - a kormány rendelete értelmében az elkövetkező években megvalósuló teljes körű külső-belső felújítással egybekötve - új funkciót kap a patinás kolostorépület, a munkaerő-piaci elhelyezkedést segítő speciális fejlesztő központ létesülhet itt, és a beruházás keretében a templom külső felújítására is lehetőség nyílik.

forrás: vac.hu