2024.04.25, Csütörtök

Két sanyarú sorsú medvét fogad be Veresegyház

mti

2016.09.20. 08:51

A barnamedvék 2500 kilométert utaznak Spanyolországból a Medveotthonba, ami páratlan megoldás ekkora nagyragadozók esetében.

Hirdetés

Két, Spanyolországból mentett európai barnamedve, egy hím és egy nőstény érkezik kedden a veresegyházi Medveotthonba. Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a 20 év körüli állatok nagyon rossz körülmények között éltek. Egyikük egy cirkuszból, a másikuk egy állatkertből került szűk kifutójába, és egyfajta turistalátványosságként szolgáltak, nem gondoskodtak róluk szakszerűen.

Az elnök felidézte, hogy a katalán hatóságok, a spanyol állatvédők és a Fehérkereszt Állatvédő Liga összefogásának köszönhetően már második alkalommal érkeznek medvék Veresegyházra, ahol az ott lévő többi 30 medvével laknak majd együtt a karantént követően.    

„Az öt uniós országot átszelő, mintegy 2500 kilométeres utat megállás nélkül teszik meg, speciális körülmények között, szakemberek kíséretében” - mondta Szilágyi István, aki szerint a maga nemében páratlan, hogy ekkora távolságon utaztatnak fokozottan védett húsevő nagyragadozókat. Az állatok szállításának költsége 8 millió forint volt, amit a katalán hatóságok álltak.

Az állatvédő liga elnöke kitért arra is, hogy nagyon jó volt az együttműködés a magyar hatóságokkal, ami hozzájárult a sikeres mentéshez. Megjegyezte, hogy a tervek szerint további medvék érkezhetnek Spanyolországból.

HelyiállatvédelemmedveVeresegyház