2024.04.23, Kedd

Veszélyeztetett szarvasfaj érkezett a budakeszi vadasparkba

mti

2016.10.25. 09:34

A két szikaszarvas érkezésének célja, hogy május-június környékén már újszülöttekkel gyarapodhasson a park.

Hirdetés

Már a közönség is láthatja azt a Dybowski-szikaszarvas párt, amely két hónappal ezelőtt érkezett a Budakeszi Vadasparkba. A faj egyedeit eddig Magyarországon csak a Fehérvárcsurgói Vadaskertben lehetett látni, ahová 1975-ben kerültek.

Veszélyeztetett fajról van szó, amelynek megóvása a park kiemelt feladata. A fiatal pár a párzási időszak kellős közepén érkezett Budakeszire, ahol a szakemberek igyekeznek biztosítani a legideálisabb körülményeket ahhoz, hogy május-június környékén újszülött szikaszarvasokkal gyarapodhasson a park.


Ázsiából indulva minden földrészt meghódított

A szikaszarvas különböző alfajai Kelet-Ázsiában (Tajvan, Korea, Vietnam, Kína) őshonosak, Japánban már évszázadok óta szelídítik és tenyésztik. Ugyanakkor Európában is több országba, valamint az USA-ba és Ausztráliába, sőt még Marokkóba is betelepítették. A legtöbb helyre eredetileg vadaskertekbe telepítették be, de az onnan kiszökő állatok vadon élő populációkat alakítottak ki. Széles körű elterjedtsége ellenére alfajai közül többet is súlyos mértékben fenyeget a kihalás, ahogy a Dybowski-szikaszarvast is.

Több helyütt a panten nevű drog miatt tenyésztik, amit az agancsából nyernek ki. Agancsa kisebb, mint a gímszarvasé, ugyanakkor kevesebb kárt okoz. Méretével a nála kisebb őz és a gímszarvas között van, egy átlagos testfelépítésű példány 162-173 centiméter hosszú, marmagassága 65 és 105 centiméter. Testtömege pedig 73 és 117 kilogramm között van. Szőrzetének színe vörösesbarna, oldalán fehér pöttyökkel.

BudakesziHelyitermészet