2024.04.23, Kedd

Egy abonyi gimnáziumban tartott előadást Farkas Bertalan

abony.hu, katonasuli.hu

2016.11.28. 08:15

A Honvédelmi Minisztérium KatonaSuli programjának keretén belül előadást tartott a Kinizsi Pál Gimnázium tanulóinak és pedagógusainak Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós.

Hirdetés

A novemberben a KatonaSuli program részeként tartott előadáson Farkas Bertalan tábornok először diákéveiről, majd a sport előnyeiről mesélt. Ez utóbbi nagy szerepet játszott az űrrepülésre történt kiválasztásában, amely szenzációnak számított 1980-ban. Elismerően beszélt az őt felkészítő szakemberekről, a Csillagvárosról és űrhajós társairól. A filmvetítés során bemutatta az űrhajón belüli életüket, a súlytalanságot, munkájuk egy részét. Szeretettel gondolt vissza a 30 éves korában az űrben eltöltött nyolc napra.

fotó: kinizsi-abony.hu

A Honvédelmi Minisztérium 2005-ben indította a KatonaSuli programot, melynek céljai között a honvédelmi ismeretek terjesztése, a hazafias, honvédelmi nevelés és a katonai pálya reális bemutatása szerepel. Nem katonai kiképzésről van szó, hanem önkéntes együttműködésről az alap-, a közép- és a felsőfokú oktatási intézményekkel, melynek keretében az általános iskolákban szakkör-jelleggel, a középiskolákban választható érettségi tárgyként, a felsőoktatásban pedig kreditértékű felvehető tárgyként kínál ismereteket a program. A képzésen önként részt vevők olyan, a civil életben is hasznos ismereteket kapnak, mint például a tereptan, a térképészeti alapismeretek és az elsősegélynyújtás.

Pest megyében az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskolán kívül a dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium és a Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium csatlakozott a KatonaSuli programhoz.

Galéria

HelyielőadásAbony