2024.04.19, Péntek

Az angyalföldi passzívház óvoda három építészeti díjat is besöpört

mti, mno.hu

2016.12.13. 05:31

A Média Építészeti Díja gáláján a legtöbb elismerést a budapesti Meséskert óvoda kapta.

Hirdetés

Bejelentették a 12. Média Építészeti Díja győzteseit, akik az Uránia Nemzeti Filmszínházban vehették át az elismerést a vasárnap esti gálán. Idén rekordszámú, 158 pályázat érkezett az epiteszforum.hu által létrehozott díjra. A nemzetközi előzsűri válogatta ki a döntőbe jutott 5 épületet és 6 tervet, végül közülük került ki a két győztes.

Tervkategóriában a Csontváry Múzeumot mint zarándokhelyet elképzelő Nartarchitects vette át a 2016-os Média Építészeti Díját. A nyertes Pécs peremvidékére, a valamikori szénbánya kráterébe és egy ott keletkezett bányató mellé helyezte el pályázatában a Csontváry Múzeumot. Tervükkel az új kiállítótér megvalósítására a Miniszterelnökség által kiírt ötletpályázaton a megosztott második helyen végeztek. A  kiválasztott győztes pályázat Budapesten, a második kerületben álló, elhanyagolt állapotban lévő Magyar Szentföld-templomban képzelné el a kiállítóteret.

A már megvalósult épületek közül Győrffy Zoltán által tervezett Szent György templom lett a győztes, melyet 2015 novemberében avattak fel Debrecen-Józsán.

Fotó: MTI


Ghánai projekt is a díjazottak között

Idén először a zsűri egy különdíjat is odaítélt. Ezt a Narmer Építészeti Stúdió és a BME Építőművészeti Doktori Iskola által megálmodott Rudapithecus Látványtár nyerte el.

A zsűri díjazottjainak ismertetését követően a közönségdíjakat is átadták. A Média Építészeti Díja közönségszavazásának végeredményéről az Uránia közönsége döntött.  Tervkategóriában a ghánai Newill Akadémia magyar tervezőit, Funk Bogdánt, Szelecsényi Balázst, Vadász Orsolyát, Nusszer Diánát és Cserháti Csinszkát jutalmazta a publikum. Épületkategóriában az Archikon Építésziroda munkája, az augusztusban a budapesti XIII. kerületben átadott Meséskert óvoda kapta a közönség legtöbb voksát. Az Index.hu közönségdíjára a hírportálon lehetett szavazni. A győztes ebben a kategóriában is a Meséskert óvoda lett.    

fotó: tervlap.hu

Az este folyamán három különdíjat is átadtak. Az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját ugyancsak a Meséskert óvoda kapta, mely az ország első passzívház óvodájaként épült meg. Az Európa Design Belsőépítészeti Különdíjával a Blokk Építész Műhely Hullám Csónakházait díjazták. Idén először adták át a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíját, amelyet Kormos Gyula építész, energetikai szakértő az Eszterházy Károly Egyetemnek készített tervei alapján felújított egri aktív egyetemi kampusznak ítéltek. 

Helyiépítészet