2024.04.20, Szombat

Nem lehet női keresztnév a Táblácska

dunakeszipost.hu

2016.12.31. 10:28

Erről döntött a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének bizottsága. A Dunakeszin élő művész-vállalkozó, Vámos Róbert kérte keresztnévként elismertetni rajztanítási módszerét.

Hirdetés

Vámos Róbert rajztanítási módszerének és egyben termékének nevét szerette volna női keresztnévként elfogadtatni. A művész-pedagógus-vállalkozó azért csinálta az egészet, hogy „legyen egy hivatalos papírunk arról, hogy a Táblácska nem adható névnek, s emellett feldobjam a hivatal hangulatát.”

A Táblácska egy kézzel rajzolt és színezett, személyre szabott ajándék, tömör hársfa lapon. A megrendelők által elmondottak alapján készül: bármilyen kérést, elképzelést teljesítenek. Azt kell leírni, hogy milyen emberek, hobbik, kedvencek vagy környezet szerepeljen a Táblácskán, a szövegből a képet elkészíteni már a vállalkozók dolga.

kép: kerjbarmit.hu/tablacska.htm

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének utónév bizottsága idén 18 kérelmet bírált el pozitívan. A bizottság jogszabályok és egy saját, 14 pontos szempontrendszer szerint mérlegel a nevek elbírálásakor. Előbbiek közül a két legfontosabb, hogy Magyarországon magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyeznie, illetve, hogy fiúnak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet adni.

Vámos Róbert kérvényében az szerepelt, hogy a Táblácska egy rendkívül népszerű szó. A bizottság az elutasításban úgy érvelt, hogy a kérelmezett név, egy kicsinyítő képzős közszó, és mint ilyen, nem alkalmas emberi névnek. Indoklásként azt is írták, hogy abban az esetben szokták javasolni egy új szó elfogadását keresztnévként, ha „a név beilleszthető a magyar és az európai névkultúra típusainak valamelyikébe.” Példakánt a virágneveket említették.

DunakesziHelyi