2024.06.19, Szerda

Országos természetvédelmi rendezvénnyé nőtte ki a magát a gödöllői filmfesztivál

mti

2016.12.30. 09:44

Tizenkét nagyvárosban ingyenes vetítésekkel, kiállításokkal és egyéb programokkal rendezik meg a fesztivált, amit a Green Film Network is a tagjai közé választott.

Már lehet nevezni a 2017-es gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra, amelyen ezúttal is két filmszemlét hirdetnek meg: a nemzetközit és a Kárpát-medenceit. A májusi megmérettetésen 9 témában lehet indulni, így például klasszikus természetfilm, tudomány és természet vagy vidéki élet, hagyományok témában. A nevezés február végén zárul.    


Megnyílt az út a nemzetközi fesztiválokra

A fesztivál kommunikációs felelőse, Ersók Nóra kiemelte, a jövő évi, harmadik gödöllői természetfilm-fesztivál újdonsága, hogy nemcsak Gödöllőn, hanem a tervek szerint 12 vidéki nagyvárosban is megrendezik. Többek közt Hatvanban, Debrecenben, Miskolcon, Kaposváron is várják az érdeklődőket három napon keresztül ingyenes vetítésekkel, valamint sokszínű környezet- és természetvédelmi programokkal, kiállításokkal.

A fesztivál szervezőinek célja, hogy a filmszemlék által minél több, a természet, természetvédelem, környezetvédelem és tudomány területén tevékenykedő tehetséges alkotót bemutassanak és inspiráljanak, valamint bekapcsolják őket a nemzetközi filmes világba.

Ersók Nóra hozzátette, jelentős eredménynek tekinthető, hogy 2016-ban a világ kiemelkedő nemzetközi természet- és környezetvédelmi filmfesztiváljait koordináló Green Film Network a tagjai közé választotta a gödöllői filmfesztivált. Ezzel megnyílt a lehetőség a magyar ajkú, a gödöllői fesztiválra nevezett, kiemelkedő alkotások és alkotók számára a nemzetközi fesztiválokon való évenkénti megmérettetésre, kapcsolatépítésre.


Alkotóként is várják a fiatalokat

Ugyanilyen fontos cél, hogy felhívják a diákok, a fiatalok figyelmét a környezet- és a természetvédelem fontosságára. „Éppen ezért nemcsak különleges programokkal várjuk őket, hanem alkotóként is számítunk rájuk” – fejtette ki Ersók Nóra.

2016-ban több mint 300 nevezés érkezett a világ 34 országából, 10 500 volt a regisztrált fesztiválozók száma. A rendezvény már a második évében Magyarország egyik legnagyobb környezet- és természetvédelmi tematikájú fesztiválja lett. A gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fővédnöke a kezdetektől Áder János köztársasági elnök volt, aki több programot is meglátogatott.     

A fesztivált 2017. május 26. és 28. között rendezik meg.

GödöllőHelyitermészetfilmtermészetfilmek